Wanneer we printplaten ontwerpen, bekijken we ze in een flinke vergroting en het is moeilijk om de werkelijke afmetingen in gedachten te houden. En we hebben allemaal de "blinde vlek" ervaren als we ergens lang naar hebben gestaard. Ik heb een proces ontwikkeld dat de juiste verhoudingen weer bij me oproept en me helpt problemen te vinden. Ik druk het ontwerp twee keer af als ik denk dat het klaar is om het te gaan maken.
 
  • Afdruk # 1: een vergrote versie van het ontwerp, van het papierformaat A4 of A3, met alleen de contouren en koperen kenmerken, niets anders. Elke fysieke laag krijgt zijn eigen specifieke kleur met enige transparantie, zodat ik de overlappingen tussen lagen kan zien.
 
  • Afdruk # 2: een-op-een schaalafdruk in zwart met de omtrek, de footprints (maar zonder routing!), En een groot kenmerk met een bekende grootte in zowel de X- als de Y-richting. (Ik gebruik mijn overzicht dimensiepijlen.)
 
Afdruk # 1 is voor het vinden van functionele problemen. Ik zit ergens ver van mijn computer met die afdruk, het afgedrukte schema en markeerstiften en traceer elke printbaan en vink het af op beide documenten. Het stelt me ​​in staat om printbanen te volgen die gaan waar ze niet zouden moeten, maar ook om microcontroller-pads op te merken zonder verbinding.

Ik gebruik Afdruk # 2 om de weer terug te schalen en om de foorprints te verifiëren. Ik doe mijn best om in dit stadium voorbeelden van alle componenten te hebben. Ik controleer ze allemaal, je weet maar nooit. Maar eerst meet ik de "totale afmeting" in zowel X- als Y-dimensies. Dit is belangrijk vanwege die vervelende, verborgen printerinstelling; Door dit te meten, weet ik dat ik inderdaad met een echte 1:1 afdruk werk.
 
Circuit Shorts: print is not dead

Voor extra zekerheid vraag ik iemand anders in de buurt en die bereid is, hetzelfde proces te doorlopen van mijn ontwerp. Een ander stel ogen voor een aantal geestelijke controles en vragen is een goede zaak.

Het proces om alles in te stellen kan vervelend zijn, maar nog vervelender is het als het uiteindelijke board een verkeerde footprint heeft! Ik hou ook niet van afval van printers - beide afdrukken kunnen op hetzelfde vel papier staan ​​- maar als dit betekent dat je het weggooien van een board kunt vermijden, dan denk ik dat het waarschijnlijk de moeite waard is.

Welke technieken gebruik jij om ervoor te zorgen dat je printplaat zo correct mogelijk is voordat je op de knop drukt om het te laten maken?

Aanvullende bronnen over circuitontwerp

Geïnteresseerd in circuitontwerp, printplaten en aanverwante onderwerpen? Bekijk deze artikelen en links.
   
Elektorpcb4makers.com


Vertaling: Hans Adams