Sommige connectoren zijn berucht omdat ze de neiging hebben om van het bord te breken en de pads en tracks van de printplaat beschadigen. Normaal gesproken zijn het de randconnectoren en, bijna altijd, zijn het micro-USB-connectoren voor opbouwmontage. Het probleem is dat wanneer we een kabel aan deze connectoren verbinden of losmaken, de kabel een hefboom wordt en de krachten zo heftig zijn dat de soldeerverbindingen gemakkelijk kunnen verzwakken of breken.

Een ervaren technicus leerde me een trucje: plaats via's in de SMD-pads om z-as bevestigingspunten voor de printplaat te maken; je verliest wat ruimte maar aan de andere kant, in ruil daarvoor krijg je misschien een betere mechanische bevestiging van de connector.

Voor de duidelijkheid, we hebben het over via's in mechanische pads of voor de stroomvoorziening. Het gebruiken van via's in signaaltracks met hoge frequentie zal obstakels creëren die de signaalintegriteit zouden beïnvloeden, het beste is om dit te vermijden. Wat ik heb beschreven, staat ook bekend als via-in-pad, en dat komt met een aantal mogelijke problemen die we moeten overwegen, aangezien ze kunnen:
 
  • Leidt soldeerpasta weg van het pad in het gat, waardoor de soldeerverbinding verzwakt
  • Verspreid de temperatuur op een onverwachte manier dat kan leiden tot een verzwakt soldeer pad 
  • Creëert een oneffen pad-oppervlak dat zwakke plekken kan veroorzaken
 
Via in pad

Bovenstaande hoeft niet per se een probleem te zijn als je met de hand soldeert of de enige gebruiker van het apparaat bent, maar het kan zijn dat je bord machinaal wordt geassembleerd of naar volume-productie gaat. In dat geval kun je je het beste houden aan wat de IPC aanbeveelt, en als je het geluk hebt toegang te hebben tot hun specificaties. Je kan ook je printplaat fabrikant om advies vragen, wat altijd een goede suggestie is.

Dat gezegd hebbende, als je de ruimte aan de onderkant van de printplaat hebt, ga dan gewoon voor connectoren met voorgeboorde gaten voor de bevestiging. Als je printplaat in een behuizing gemonteerd wordt, moet je sowieso een robuuste mechanische versteviging maken, en dat zou de extra via's niet zo zinvol maken.

Het is dus een leuke truc, maar in de praktijk is het niet zo handig. Is het elders wel nuttig?

Aanvullende informatie over printplaat  bevestigingen en meer

Geïnteresseerd in het ontwerpen van schakelingen, printplaten, bevestigingsmiddelen en aanverwante onderwerpen?
 
Need PCBs? ElektorPCB4Makers.com

Vertaling: Hans Adams