Er zijn veel manieren om LED's aan te sturen en elk heeft zijn voordelen voor een bepaalde toepassing. Het gebruik van een stroombegrenzende weerstand is het eenvoudigst, maar dan is hij gevoelig voor de ingangsspanning, zodat je geen constante verlichting krijgt. Soms is dat belangrijk. LED-drivers met constante stroom geven ons die consistentie: een gedefinieerde stroom, ongeacht de externe omstandigheden (uiteraard binnen specifieke bedrijfsomstandigheden). Ik geef de voorkeur aan de dual-BJT driver met twee weerstanden: we gebruiken het feit dat wanneer een BJT volledig geleidt, zijn basis-emitterspanningsval bijna constant is, zoals die van een diode. Dus als we er een weerstand parallel aan zetten, krijgen we er een constante stroom doorheen.
 
Dual-BJT constant current
Figuur 1
Laten we eens naar de schakeling kijken (Figuur 1). T2 heeft R1 parallel aan zijn basis-emitterval, dus de stroom langs het pad van R1 is IR1 = VBE (T2) / R1. Wanneer we het circuit van stroom voorzien, krijgt de basis van T1 stroom via R2 en begint deze te geleiden, waardoor er stroom door onze LED en R1 stroomt. Terwijl de stroom vloeit, bouwt R1 zijn spanningsval op totdat T2 wordt ingeschakeld en ook begint te geleiden. Maar we weten dat IR1 vrijwel constant moet zijn, dus de overtollige stroom die door T1 komt, wordt door T2 geleid om die stroom in stand te houden. Wat we krijgen is een constante stroom driver die grotendeels niet wordt beïnvloed door voedingsspanningsniveaus en fluctuaties.

De waarde van R1 moet exact zijn, afhankelijk van de stroom die we willen voor de LED. R2 hoeft alleen in een bereik te zijn waar het zowel voldoende basisstroom toestaat om T1 volledig te laten geleiden (waarde niet te hoog), en het ook mogelijk maakt dat de basis van T2 voldoende stroom kan omleiden om de constante stroom te behouden (waarde niet te laag).
 
Ten slotte VBE  is vrij gevoelig voor temperatuur, en dit circuit is nuttig omdat hoewel T1 heet kan worden door er een hogere stroom doorheen te laten gaan ─ zijn we niet beperkt tot het aansturen van 20mA LED's met dit circuit, dat hangt af van de classificaties van de componenten ─ de stroom door T2 is relatief constant, waardoor de VBE redelijk stabiel is.
 
Laten we meer details van dit circuit bespreken in de commentaren. Wat kunnen we er nog meer over opmerken?
Circuit Shorts, aanvullende informatie over BJT’s en meer
Geïnteresseerd in het ontwerpen van schakelingen, een BJT en aanverwante onderwerpen? Abonneer je op de tag "Circuit Shorts" voor updates wanneer nieuwe artikelen worden gepubliceerd. Voor het snel bouwen van een prototype, kijk op ElektorPCB4Makers
​Je kunt in drie werkdagen twee printplaat prototypes verkrijgen!

Vertaling: Hans Adams