Het wereldwijde tekort aan elektronische componenten stelt tal van uitdagingen voor een breed scala van industrieën, van automotive en ruimtevaart tot medische apparaten. Wat zullen de gevolgen op lange termijn zijn?
 
Circuit Shorts: Het tekort aan elektronische componenten
 

Het tekort aan componenten

Fascinerend onderzoek dat keek naar het reispatroon voor en na een transportstaking in 2014 in Londen, ontdekte dat een gebrek aan experimenteren met reisroutes door forenzen onrendabele routes veroorzaakte vóór de staking, maar een netwerkbrede efficiëntieverbetering na de staking. Dit komt voornamelijk omdat forenzen door een externe factor gedwongen werden om hun reisopties te her-overwegen, en sommigen vasthielden aan die nieuwe, betere routes toen de verandering die de gebeurtenis veroorzaakte voorbij was.

Als hardwareontwikkelaars weten we dat schaarste aan middelen - geheugen, pins, printplaatruimte, geld, enzovoort - altijd een katalysator voor creativiteit is geweest. We zitten nu midden in een ernstig tekort aan elektronische componenten, van microcontrollers tot condensatoren, en ik vroeg me af wat het langetermijneffect is op hoe we dingen doen. Terwijl voor de hand liggende kortetermijnoplossingen zoals hamsteren, voorraden opruimen en twijfelachtige beslissingen in de toeleveringsketen zijn, kunnen we op de lange termijn zien wat de transportstaking in Londen al had gezien: een gedwongen ontdekkingsproces dat resulteert in nieuwe denkwijzen, paden en inzichten samen met de afschaffing van "zo hebben we het altijd gedaan."

De noodzaak om componenten vroeg in het ontwerpproces vast te leggen, zou kunnen resulteren in een matiging van het zoeken naar meer features en een betere planning op een veel robuustere manier dan we misschien gewend waren. (Levering van drie weken naar 13 maanden zal dat doen!) We zullen nieuwe relaties aangaan met kleinere, misschien gespecialiseerde en toch onbekende fabrikanten en leveranciers, en we zullen bestaande relaties versterken met degenen die ons blijven steunen in een moeilijke tijd . We kunnen minder prijsgevoelig en consistentiegevoeliger worden - dat wil zeggen, we geven de voorkeur aan degenen die ons consistent kunnen leveren wat we nodig hebben, niet per se de goedkoopste op een bepaald punt. Ten slotte kunnen we misschien beter evalueren, hoe oppervlakkig dat ook klinkt, of een product überhaupt de moeite waard is om te ontwikkelen.

Een hardware-ontwikkelingsproces is lang en ook een onderbreking van de supply chain kan lang duren; dit is een gevolg van hoe moderne toeleveringsketens zijn ingesteld (een recente herinnering hieraan is een te groot containerschip dat het Suezkanaal blokkeert). Deze huidige component "crisis" is geen korte onderbreking - effecten kunnen jaren duren of misschien minder als je een autofabrikant bent - dus ik verwacht dat het effect, ten goede, voor een lange termijn zal zijn.

Veel collega's hebben het moeilijk om hun bestaande producten te laten maken, met mijn oprechte medeleven, maar het lijkt erop dat de creativiteit om oplossingen voor het te kort aan componenten al in het spel is en dat is wat velen van ons leuk vinden aan ons werk. Wat zijn je plannen op korte en lange termijn om dit allemaal aan te pakken?

Meer over circuits en het tekort aan componenten

Geïnteresseerd in het ontwerpen van schakelingen, het componententekort en gerelateerde onderwerpen?
 
Snel een prototype nodig? Ga naar ElektorPCB4Makers om binnen drie werkdagen twee printplaat-prototypes geleverd te krijgen! 
 
ElektorPCB4Makers

Vertaling: Hans Adams