Toen ik de Boldport Club leidde, regelde ik wat ontmoetingen in de community cafés. Het was een geweldige manier om mensen uit de grotere community te ontmoeten en om te zien en te horen waar ze aan hadden gewerkt. In een van die ontmoetingen vertelde ik toevallig aan Mike Harrison over wat ik aan het ontwerpen was: een object waarvoor stukjes printplaat met elkaar verbonden moesten worden. Mike, met zijn uitgebreide ervaring met het monteren van elektronica, gaf me een geweldig effectieve tip: maak kleine ribbels langs de sleuven op beide delen die bedoeld zijn om in elkaar te worden gezet.

Het is lastig om de diktes van PCB's goed te krijgen. Ten eerste hebben PCB's normaal gesproken een dikte tolerantie van 10% en een andere tolerantie is voor de sleuf/uitsparing-routing. Ten tweede hangt de werkelijke dikte af van het ontwerp en van wat er aan de oppervlakte is aangebracht: koper, plating, afwerking, soldeermasker, zeefdruk. De variatie in dikte van 'nominaal' (0,8 mm, 1,55 mm, enz.) kan dus aanzienlijk zijn. We kunnen ook niet blijven experimenteren totdat het eindelijk goed is; het is duur en enigszins zinloos vanwege de toleranties. Door ribbels te maken, kunnen we ons probleem in één keer oplossen.
 
Take on those PCB ridges

Het beste is om er voor te zorgen dat op basis van nominale diktes we de juiste afmetingen van de ribbels krijgen. De sleufmaat mag best iets te klein zijn, terwijl de ribbels zich proberen te passen in het patroon van de sleuf. We proberen onze boards uit na de levering, als de sleuven goed passen en een beetje klemmen om ze op hun plaats te houden, geweldig! Als dat niet zo is, kunnen we de ribbels bijvijlen tot ze wel goed passen. (Vergeet niet de juiste veiligheidsuitrusting te gebruiken bij het vijlen van PCB's.)

Het nadeel van deze techniek is dat het wat meer werk is. Ik moest 30 van mijn ontwerpen bouwen en ik deed alles met de hand. Als je veel aantallen maakt, kun je in ieder geval het beste met de PCB-fabrikant praten over hun materiaaldiktes, toleranties en hoe je de beste pasvorm kunt uitvinden op basis van hun ervaring.

Als ik Mike die dag niet had verteld waar ik aan werkte, had ik zeker hoofdpijn gekregen om deze boards aan elkaar te monteren. Ik heb deze waardevolle tip geschreven om te onthouden en ik deel dit graag met de community.

Meer over PCB-ontwerp

Wil je meer weten over PCB-ontwerp en aanverwante onderwerpen?
 
Snel een oplossing voor een prototype nodig? Ga naar ElektorPCB4Makers om binnen drie werkdagen twee PCB-prototypes geleverd te krijgen! 
www.elektorpcb4makers.com


Vertaling: Hans Adams