Zoals elke vaardigheid vereist goed solderen oefening en ervaring. Het is verleidelijk om te denken dat de kwaliteit van het solderen voornamelijk te maken heeft met hoe duur je apparatuur is, maar dat is niet per se waar. Een ervaren persoon kan magische dingen doen met een soldeerbout van €15! Er zijn tal van goede soldeerhandleidingen elders beschikbaar, dus hier zal ik proberen een aantal algemene soldeertips uit mijn eigen ervaring te geven die me hebben geholpen de soldeerbout beter te hanteren.
 
Circuit Shorts: Soldeertips
 

Vereenvoudig je solderen

  1.  Koop de beste soldeerbout die je je kunt veroorloven. Als je een beginner bent, koop er dan een die je opzij kan zetten als back-up nadat je hem tijdens het leren hebt misbruikt. Koop daana een betere. Of koop een soldeerbout van goede kwaliteit met een verwisselbare soldeerpunt zodat deze vervangen kunnen worden als ze beschadigd zijn.
  2. Koop materialen van goede kwaliteit zoals soldeer en vloeimiddel van gerenommeerde fabrikanten. Ze zijn het waard en hebben een grote impact op je ervaring en resultaten. 
  3. Soldeer niet als je honger hebt, moe bent of stress hebt. Als ik echt honger heb, trilt mijn hand meer. Door vermoeidheid ben ik minder gefocust. En als ik niet genoeg tijd heb, ben ik onvoorzichtig. De fouten die daardoor ontstaan, hebben veel meer tijd nodig om te herstellen. Dus, plan je soldeerwerk voor wanneer je op je best bent en vrij van stress.
  4. Experimenteer met de laagste temperatuur waarbij je soldeer vloeit en wees geduldig met het soldeer totdat het op de verbinding vloeit. Observeer hoe het zich gedraagt ​​terwijl het stroomt en noteer wat de beste resultaten geeft. Als je de temperatuur hoger zet, beschadig je alleen je tip en vermindert het het aantal keren dat je een soldeerpad kunt bewerken voordat het van de printplaat los raakt. 
  5. Druk de soldeerbout niet tegen het te solderen materiaal; je versnelt niets. Een lichte aanraking is meestal alles wat nodig is. Als je merkt dat je moet persen, dan heb je ofwel niet de juiste temperatuur of gebruik je niet de juiste vorm van de punt voor de verbinding.
  6. Probeer je pink als steun tegen het tafeloppervlak te gebruiken terwijl je aan het solderen bent. Dit geeft je goede ondersteuning en stabiliteit. 
  7. Bescherm jezelf! Gebruik alle benodigde beschermings- en veiligheidsuitrusting.
Vingervaardigheid kan erg handig zijn bij het solderen. Ik gebruik zelden "derde handjes" of printhulpstukken omdat ik de printplaat graag vrij ronddraai terwijl ik erop soldeer. Ik gebruik mijn "tien vingers" om de print vast te houden en te solderen. Dit is echter niet iets dat je meteen onder de knie hebt; het kan een goed idee zijn om dit te leren als je meer ervaring hebt opgedaan.

Meer soldeertips en informatie over het circuitontwerp

Geïnteresseerd in meer artikelen over solderen, circuitontwerp en aanverwante onderwerpen?
 
Snel een PCB nodig? Kijk eens naar ElektorPCBservice!
 
Elektorpcb4makers.com

Vertaling: Hans Adams