In combinatie met een effectieve richtantenne kan een hoogwaardige tweetraps antenneversterker voor de VHF FM-band helpen bij het ontvangen van verre (DX) zenders. Kijk eens naar dit ontwerp van de FM-antenneversterker. Deze kan de kwaliteit van zwakke FM-signalen met veel ruis aanzienlijk verbeteren.
 
FM Antenna Booster
VHF FM antenneversterker

Schemabeschrijving

Het eenvoudig te bouwen ontwerp heeft een paar belangrijke eigenschappen: laag ruisgetal (rond 1 dB); hoge versterking (tot 40 dB) en lage gevoeligheid voor intermodulatieproducten. De ontwerper N. S. Hari Sankar legt het schema (zie hieronder) uit: "op posities T1 en T2 vinden we dual-gate MOSFET's. De eerste, T1, is voornamelijk geconfigureerd voor lage ruis en antenneaanpassing en de tweede, T2, voor hoge versterking. Ongebruikelijk genoeg wordt het antennesignaal op T1 aangesloten via de source (S), wat handig is omdat het in tegenstelling tot een van de gates (G1 en G2) een vrij lage impedantie heeft. Toch wordt de 50 Ω coaxkabel aangesloten op een aftakking van het afgestemde filter L1/C2 voor optimale impedantieaanpassing."

 
VHF FM Antenna Booster circuit
Schema van de tweetraps voorversterker voor VHF FM-ontvangers.
Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Versterker!

Opbouw

De versterker is opgebouwd op een enkelzijdige print. De spoelen zijn eenvoudig te maken. L1, L2 en L3 worden gewikkeld op een boortje of potlood met een diameter van 4,5 mm. L1 moet dan worden uitgerekt tot een lengte van ongeveer 10 mm. Smoorspoel L4 werd op een hoogohmige (~1MΩ/0,5W) weerstand gewikkeld. Raadpleeg het volledige artikel en de bijbehorende componentenlijst voor meer informatie.
 
VHF FM Antenna Booster PCB
Layout en componentenopstelling van de PCB ontworpen voor de antenne booster.

Meer over de FM Antenneversterker

Het Elektor artikel (040145) bij dit FM-antenneversterkerproject verscheen in Elektor februari 2005. Elektor-leden profiteren van het tijdschrift, een korting in de Elektor Store en gemakkelijke toegang tot de Elektor-bibliotheek, die het artikel en tientallen andere edities bevat.

Inschrijven
Schrijf u in voor tag alert e-mails over Circuits & Circuit Design!



Vertalen: Willem den Hollander