Compacte lens-loze microscoop

15 februari 2016, 10:05
Compacte lens-loze microscoop
Compacte lens-loze microscoop
Het Belgische onderzoeksinstituut imec demonstreert deze week op de SPIE Photonics West tentoonstelling een microscoop zonder lenssysteem met een micrometer-resolutie. Vergeleken met conventionele optische microscopen hebben lens-loze digitale microscopen geen dure objectieven nodig en zijn ze daardoor ook veel compacter.

In een lens-loze digitale microscoop worden de beelden rechtstreeks vastgelegd op een CMOS-beeldsensor en vervolgens digitaal gereconstrueerd met behulp van software. De nieuwe lens-loze microscoop die door imec is ontwikkeld, beschikt over een vergelijkbare nauwkeurigheid op micrometer-schaal als de traditionele optische microscopen. Hij is echter veel kleiner en minder kostbaar dan zijn optische equivalent.

Imec's lens-loze microscoop is beschikbaar als een volledige, kant-en-klare demo kit met inbegrip van een lichtbron, een beeldsensor, besturings- en uitlees-elektronica en een bijbehorende software-interface. Hiermee kunnen geïnteresseerde bedrijven de hardware en software aanpassen aan hun eigen toepassingen en wensen.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items