Composteerbare elektronica

14 augustus 2015, 00:01
Composteerbare elektronica
Composteerbare elektronica
Een groep jonge onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) houdt zich sinds kort bezig met de ontwikkeling van printbare elektronica die is gemaakt van natuurlijke biologisch afbreekbare grondstoffen. Hiermee kunnen wergwerpproducten  zoals interactieve verpakkingen en intelligente pleisters worden gemaakt die minder belastend zijn voor het milieu.

De huidige geprinte elektronische onderdelen (ook de ‘organische’) zijn voor het merendeel milieubelastend. Zo worden alle kunststoffen op koolstofbasis met de term ‘organisch’ aangeduid, maar dit zegt niets over de milieubelasting. De draagfolie van OLED’s is bijvoorbeeld gemaakt van hetzelfde plastic als frisdrankflessen. Het onderzoeksteam gebruikt als draagfolie uitsluitend materialen die in de natuur voorkomen zoals zetmeel, cellulose of chitine. De elektronische onderdelen worden op deze folie geprint met inkten die de functies van deze onderdelen bepalen. Inplaats van kleurstoffen zijn in deze inkten geleidende, halfgeleidende of isolerende materialen opgelost. Het onderzoek richt zich nu op het verbeteren van de composteerbare eigenschappen van de inktsoorten.

De onderzoekers verwachten dat composteerbare organische elektronica binnen de komende drie jaar op de markt zal verschijnen.

Foto: KIT
gerelateerde items