Harry Baggen

Contactlens voor diabetici

20 januari 2014, 00:00
Contactlens voor diabetici
Contactlens voor diabetici

Google blijft bezig met het ontwikkelen van slimme draagbare elektronische schakelingen. In dit geval is men er in geslaagd om een kleine glucose-sensor met de bijbehorende elektronica onder te brengen in een zachte plastic contactlens.

 

Het aantal diabetici onder de wereldbevolking neemt gestaag toe en vormt een steeds groter probleem voor gezondheidsinstanties. Voor het meten van de glucosewaarde van het bloed moeten diabetici regelmatig een bloedprik nemen, waarmee met behulp van een draagbare glucosemeter het glucosegehalte in het bloed kan worden bepaald. Met de door Google ontwikkelde contactlens zou dat niet meer nodig zijn. Een in de contactlens geïntegreerde sensor meet de glucosewaarde in het traanvocht en geeft deze via eveneens geïntegreerde elektronica en een spoel door aan de buitenwereld. Dit werkt op dezelfde manier als bij een RFID-tag die de energie opgewekt in een pickup-spoel gebruikt om de ingebouwde elektronica te voeden en tegelijkertijd informatie naar de zender terug te sturen.

 

Google heeft ook al plannen voor verbeteringen van het ontwerp. Zo wil men gekleurde LED's integreren, die de drager van de contactlens een directe indicatie geven van de glucosewaarde in het traanvocht.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items