Coronavirus: NASA stopt werk aan maanraket

26 maart 2020, 12:00
NASA-logo en de maan. Afbeeldingen: NASA.
NASA-logo en de maan. Afbeeldingen: NASA.
De NASA meldt dat het werk aan de bouw en test van de raket en bemanningscapsule voor de in 2024 geplande bemande Artemis-missie naar de maan wegens het toenemende aantal infecties met het coronavirus voorlopig wordt stopgezet. De ruimtevaart-autoriteit heeft inmiddels de Michoud-assemblagefaciliteit in New Orleans, waar de raket voor de bemande missie wordt gebouwd, alsmede het nabijgelegen Stennis Space Center gesloten.

Aan het Stennis Space Center is vanwege het toenemende aantal COVID-19 infecties in de gemeenten rondom het Center en ook het toenemende aantal quarantainegevallen bij het daar werkende personeel alsmede een bevestigde COVIG-19 infectie in het Stennis-team alle werk gestaakt. Dat betreft de bouw en test van het startsysteem en de Orion-hardware. De NASA en zijn onderaannemers voeren een gecoördineerde shutdown uit zodat alle hardware in een veilige toestand verkeert tot het werk aan de missie weer hervat kan worden. Het Space Launch System is een grote raket voor zware lasten die astronauten naar de maan en nog verder moet transporteren. Orion is de naam van de module waarin de bemanning zal verblijven.
 
De huidige corona-pandemie kan de plannen van de VS voor een nieuwe bemande maanmissie in 2024 in sterke mate verstoren. Om de uitwerkingen op de NASA-missie te minimaliseren, werkt de NASA momenteel aan de analyse van de missie als geheel en de risico’s. In de voorbereidingsfase heeft ook voor de NASA de gezondheid en veiligheid van zijn medewerkers de hoogste prioriteit. De bemande terugkeer naar de maan is de eerste stap van het Artemis-programma voor het opbouwen van een langdurig bemande kolonie en voor het testen van technologieën voor een missie naar Mars ergens in de jaren 2030 of later.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items