Jan Buiting

‘CQ-CQ 5G’ in Europa op 700 MHz

3 januari 2017, 13:41
‘CQ-CQ 5G’ in Europa op 700 MHz
‘CQ-CQ 5G’ in Europa op 700 MHz
Onderhandelaars van het Europees Parlement, de Raad van Europa en de Europese Commissie hebben politieke overeenstemming bereikt over het gebruik van een gedeelte (694-790 MHz) van de UHF-band (470-790 MHz) voor 5G-communicatie binnen de Europese Unie. 

De lagere frequenties van die goede oude UHF zullen in het algemeen gereserveerd blijven voor digitale televisie over land (DVBT) en voor draadloze microfoons bij speciale evenementen. Men is overeengekomen dat de 700 MHz-band voor mobiele operators moet worden vrijgegeven en met ingang van 30 juni 2020 voor draadloos breedbandgebruik beschikbaar moet komen. Radioamateurs, noteer dit op uw kalender voor een ‘first’ op 43 cm.

In een verklaring van de Europese Commissie stelt Guether Oettinger, Europees Commissaris voor digitale economie en samenleving, dat de gecoördineerde vrijgave van de 700MHz-band voor de EU een grote sprong voorwaarts is op weg naar 5G.

Ondertussen heeft Professor William Webb, directielid van Cambridge Wireless, CEO van de Weightless SIG en een van ’s werelds toonaangevende communicatie-experts, zijn nieuwste boek gepubliceerd waarin hij twijfels uit over de noodzaak en de business-case van 5G.

In ‘The 5G Myth’, stelt William Webb dat de visie op 5G gebreken vertoont en dat de gebruikers, inplaats van een grote stap voorwaarts te maken op het gebied van wereldwijde connectiviteit, de beloofde hogere data-rates niet zullen waarderen en de voorspelde grotere capaciteit niet nodig zullen hebben. Hij geeft aan dat de visie ook niet klopt omdat de techniek zich onvoldoende ontwikkelt om 5G te kunnen realiseren en omdat mobiele operators niet winstgevend genoeg zijn om zich het gebruik ervan te kunnen veroorloven. 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items