Als je op zoek bent naar een behuizing voor een Arduino of een houder voor een Raspberry Pi, dan heb je zeker sites als thingiverse.com bezocht. Hier vindt je verschillende 3D-creaties van koffers, accessoires en houders als 3D-modellen, zoals de video laat zien. Deze 3D-modellen kunnen worden gedownload als STEP-bestanden. Met behulp van een 3D-printer zoals de Creality Ender-3 V2 kunnen vervolgens fysieke objecten worden gemaakt van de modellen met PLA (een afdrukbaar plastic).

Creality Ender-3 V2

Deze printer wordt geleverd als een goedkope kit die voorgemonteerd is. De uiteindelijke montage en uitlijning kan in minder dan een uur worden gedaan dankzij verschillende video tutorials en als je rustig de tijd neemt om het te monteren. Als je een printer wilt die kant-en-klaar uit de doos komt en direct werkt, kun je beter niet beginnen met 3D-printen. Elke 3D-printer heeft vroeg of laat wat mechanische zorg nodig en het weten welke schroeven je moet aandraaien en hoe de componenten in elkaar worden geschroefd, is hier zeker een voordeel.
 
De Creality Ender-3 V2 is een 3D-printer die werkt volgens het Fused Deposition Modeling (FDM) proces. Bij deze printer wordt een filament door een hete nozzle geperst en wordt het 3D-object laag voor laag geprint. Printers die dit principe gebruiken hebben een bewezen technologie en degenen die momenteel op zoek zijn naar een nieuwe of hun eerste 3D-printer zullen met de Creality Ender-3 V2 een prima start maken, een apparaat voor bouw afmetingen tot 220 x 220 x 250 mm.
 
Creality Ender-3 V2

Creality Ender-3 V2 (bron: creality.com)

Met een 4,3 inch (10,92 cm) kleurendisplay en vernieuwde roterende encoder met drukknopbediening, kan de Creality Ender-3 V2 worden bediend. De printer heeft een solide basis met daarin de voeding en de elektronica van de printer, wat bijdraagt ​​aan een opgeruimd geheel. Ook de elektronica van de 3D-printer werd herzien zodat tijdens het proces van de printkop minder dan 50dB aan geluid gegenereerd zou moeten worden.
Ender-3 V2  Display
Ender-3 V2 Dsiplay ( bron: creality.com)

Zoals veel 3D-printers wordt de XY-as met de printkop bewogen door een riem die in de loop van de tijd zal uitrekken. Om deze rek te compenseren en de riem strak te houden, is er een spaninrichting aan de printer toegevoegd. Dit zorgt voor goede afdrukresultaten over een lange periode. Ook het verwisselen van het filament is op deze 3D-printer verbeterd. Met een draaiwiel kun je het filament in korte tijd wisselen.
 
Belt tensioner
Nieuwe spanner (bron: creality.com)

Welk filament moet ik kopen?

Wanneer je de Creality Ender-3 V2 koopt, krijg je bij aankoop van een printer een waardebon voor een filament uit de Elektor Shop ter waarde van 30 euro, zodat je op je gemak kunt kiezen welk filament je wilt gebruiken voor je 3D-prints. In de winkel vind je passend Creality CR-PLA filament in de kleuren grijs, blauw, geel, rood, zwart of wit. En als je meer dan één kleur wilt, profiteer dan van onze 4 voor 3 actie. Kies 4 rollen filament en betaal er maar 3.

Hoe komt mijn 3D-model bij de printer?

Modellen die beschikbaar zijn als STEP-bestanden kunnen worden voorbereid voor de printer met programma's als Cura of Simplfy3D. Deze programma's hebben wat trainingstijd nodig totdat de optimale instellingen voor de printer en het filament zijn gevonden. Hulpmiddelen zoals TempTower zijn meer dan behulpzaam bij het bepalen van de parameters. Cura of Simplfy3D genereren een GCode-bestand dat de printer vervolgens kan verwerken. Deze wordt ofwel via SD-card aan de printer geleverd of je kunt de printer van gegevens voorzien via een USB-interface, waarbij om te beginnen de variant via SD-card de eenvoudigste is.
 
Als je later meer met de printer gaat werken, wil je zeker eens kijken naar OctoPrint. Een Raspberry Pi 3 of 4 biedt dan een comfortabele webinterface om de printer via de browser van nieuwe printopdrachten te voorzien, een feed van een webcam te voorzien en de voorbereide GCode-bestanden te beheren.

Creality Ender-3 V2 Samenvatting

Wil je aan de slag met 3D printen dan is de Creality Ender-3 V2 een degelijke machine die met 220 x 220 x 250 mm genoeg ruimte biedt voor je 3D modellen. Door de geschiktheid voor PLA, TPU en PETG kunnen met de 3D-printer een groot aantal gangbare filamenten worden verwerkt. Herziene elektronica en verminderd geluid tijdens bedrijf maken de Creality Ender-3 V2 tot een trouwe metgezel, die met de huidige actieprijs nauwelijks goedkoper te krijgen is binnen de EU. Vanwege de verzending vanuit ons Europese magazijn zijn er geen douanekosten voor verzendingen binnen de EU. Hoogwaardig filament als verbruiksartikelen is ook beschikbaar tegen een lage prijs met de 4 kopen 3 betalen promotie. En als je geïnteresseerd bent in de Creality Ender-3 V2 in combinatie met OctoPrint, waarom bestel je dan niet ook de bijpassende Raspberry Pi 4, mocht je die niet in huis hebben.


Vertaling: Hans Adams