Elektor Team

Daglichtsensor voor intelligente verlichtingssystemen

10 december 2013, 14:36
Daglichtsensor voor intelligente verlichtingssystemen
Daglichtsensor voor intelligente verlichtingssystemen

IC-fabrikant Austriamicrosystems introduceert een daglichtsensor waarmee intelligente verlichtingssystemen voor bedrijfsgebouwen kunnen worden gemaakt die reageren op de hoeveelheid daglicht buiten het gebouw. Deze ‘daylight harvesting’ systemen dimmen de verlichting in het gebouw als er meer licht door de ramen naar binnen komt. Op deze manier kan tot 30% aan energiekosten worden bespaard. De nieuwe verlichtingssystemen zorgen ervoor dat de werkplek onder alle omstandigheden gelijkmatig wordt verlicht.

 

De nieuwe sensor TSL4531 heeft een groot dynamisch bereik van 3 lux tot 220.000 lux waardoor ook in direct zonlicht geen verzadiging optreedt, en de spectrale gevoeligheid komt overeen met die van het menselijk oog. Speciale filters zorgen ervoor dat de 50Hz/60Hz rimpel van de gebouwverlichting wordt onderdrukt. De sensor heeft een directe lux-uitgang en een 16-bits uitgang die compatibel is met I²C. Er zijn drie door de gebruiker te selecteren instellingen voor de integratietijd:

400 ms, 200 ms en 100 ms. Het actieve stroomverbruik is 110 µA bij een voedingsspanning van 2,5 V.

 

Austriamicrosystems demonstreert de nieuwe daglichtsensor op de Light + Building tentoonstelling die van 15 tot 20 april 2012 in Frankfurt wordt gehouden.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items