ESP32 Wrover Macintosh Plus ElektorDit is misschien niet precies de toepassing waar de ESP32 SoC voor is ontworpen, maar het is wel de moeite waard om twee minuten naar te kijken. Een 5 cm hoge, volledig werkende Macintosh Plus-computer draait op een Espressif ESP32 Wrover-module en zit in een 3D-geprint exact schaalmodel van de originele behuizing. Een project van Jeroen Domburg.

Een reis naar Lilliput

Als er één universele, goedkope schakeling voor Internet of Things-toepassingen is, dan is het wel de ESP32, of iets dat er op lijkt. Maar IoT is maar één kant van de wereld die voor u opengaat met de krachtige functies van de ESP32 (3,50€!). De nieuwste avatars van dit System-on-Chip (SoC) zijn de ESP-Wroom-32 en de ESP-Wrover-kit, waarbij de W ons herinnert aan het belang van zowel het web (www) als draadloze communicatie (WiFi & Bluetooth).


De ESP-WROOM-32 (25 x 18 mm) combineert op een heel kleine kaart een ESP32 SoC, flashgeheugen, nauwkeurige discrete componenten en een gedrukte antenne. De hardware is open en de draadloze communicatie is gecertificeerd voor commerciële toepassingen. Hier emuleert hij de 68000-microprocessor die in de jaren tachtig in Apple's Macintosh Plus, Sinclair's QL en Commodore's Amiga werd gebruikt. O, daar vergeet ik bijna de Atari ST en nog een paar meer computers te noemen...

Snel, slim en veelzijdig 

De ESP-WROVER-KIT breidt de functionaliteit van de ESP32 uit met een microSD-interface, een VGA-camera-interface en een 3,2” SPI LCD-paneel en I/O-uitbreidingsmogelijkheden. Hij bevat ook een USB-debugger. Dat maakt het debuggen en tracen van ingewikkelde toepassingen heel gemakkelijk, zonder dat daar extra hardware voor nodig is. Voor de bovenstaande toepassing is het enige dat nog ontbreekt een vergrootglas, onontbeerlijk om het lilliputterscherm te kunnen lezen.

Ingebouwde USB-JTAG-debugger

De ESP-WROVER-Kit is bedoeld voor veeleisende toepassingen met zijn 4,5 MB RAM en dual-core 240MHz-CPU. Bouw Internet-camera’s, slimme displays of Internet radio’s met deze hooggeïntegreerde ultra low power module door er LCD’s, camera’s, microfoons en codecs op aan te sluiten.\

Meer informatie