Na de Arduino GIGA R1 en de Portenta C33, is de Arduino UNO R4 de laatste aankondiging in de Arduino new-board waanzin. De UNO R4 zal naar verwachting eind mei 2023 beschikbaar zijn, de UNO R4 is de langverwachte update van de UNO R3. Toch? 

De Arduino UNO, oorspronkelijk in 2010 uitgebracht, is waarschijnlijk het succesvolste Arduino-board tot nu toe. Revisie R3 is ongeveer een decennium onveranderd gebleven en mag daarom als vrij stabiel worden beschouwd. 
 
Arduino Uno R4

Wat kunnen we van de Arduino UNO R4 verwachten? 

Het enige dat hetzelfde lijkt te blijven is de naam UNO. Waar de R3 gebaseerd is op de 8-bit ATmega328 van Microchip, heeft de R4 een RA4M1 32-bit ARM Cortex-M4 van Renesas die draait op 48 MHz in plaats van 16 MHz. Hij heeft 32 KB RAM, zestien keer zoveel als de R3, en 256 KB flashgeheugen, acht keer zoveel als de R3. De 'enorme' USB-B connector van de R3 is vervangen door een moderne USB-C poort. De maximale ingangsspanning is omhooggegaan naar 24 V, net als bij de nieuwe GIGA R1. De R4 heeft ook een CAN-bus en een extra SPI-interface.  

Tot slot is er een echte analoge uitgang, want de RA4M1 heeft een 12-bit DAC.  

Onveranderd

Ook al zit de nieuwe processor in een 64-pins behuizing, de MCU op de R3 heeft 28 pinnen, het aantal I/O-poorten is ongewijzigd gebleven (20). Dit komt doordat de R3 en de R4 dezelfde afmetingen hebben. De I/O op de R4 is ook 5 V, zodat de meeste uitbreidingsboards met de R4 zouden moeten kunnen werken.

Voor wie is het? 

Er is nog niet veel informatie vrijgegeven, en de prijs is nog onbekend. De Arduino UNO R4 zal beschikbaar zijn in twee versies, de 'WiFi' met een ESP32-S3 module, en de 'Minima'.

De R4 voelt meer aan als een update van de Arduino Zero, die met zijn 32-bit ARM Cortex-M0 op dezelfde klokfrequentie draait en dezelfde hoeveelheid geheugen heeft. De Arduino RP2040 Nano Connect is veel kleiner in omvang, maar niet in mogelijkheden, en het beschikt ook over Wi-Fi.

De foto van het board op de blogpost heeft een grote gele rechthoek die bijna 25% van het board beslaat. Zit daar misschien een ATmega328 onder?