De droom van het vliegen

23 juni 2017, 07:00
Vliegen is iets heel moois en het houdt de mensheid al bezig sinds lang voor Icarus of Otto Lilienthal. En het zou nog mooier zijn, als een voertuig niet alleen zou kunnen rijden, maar ook vliegen. Men probeert al decennialang om zoiets voor elkaar te krijgen. En nu lijkt de Nederlandse firma PAL -V dit doel bijna bereikt te hebben.
 
Homo sapiens moet de gevederde nakomelingen van de sauriërs al zolang hij kan denken benijd hebben om hun vermogen, zich klapwiekend van de grond te verheffen. Anders is het verhaal over Icarus uit de Griekse mythologie nauwelijks te begrijpen en zou ook niemand snappen waarom Otto Lilienthal zo in zijn droom opging, dat het hem de kop kostte. Ook de inspanningen van de gebroeders Wright, die ons het gemotoriseerd vliegen hebben gebracht, zijn opmerkelijk. Maar echte vliegtuigen zijn kostbaar en daarom ook in de 21e eeuw geen erg goedkope hobby. Sinds de eerste vliegers hebben daarom ontelbare uitvinders en knutselaars geprobeerd om door een motor aangedreven koetsen AKA auto’s te leren vliegen, zodat iedereen zou kunnen vliegen. En dat schijnt nu de Nederlandse firma PAL-V daadwerkelijk praktisch gelukt te zijn. PAL -V is een acroniem voor Personal Air- and Land-Vehicle.

De PAL -V Liberty is in feite een aerodynamische, driewielige gyrocopter met een hek-propeller en een automatisch in- en uitklapbare rotor. Dankzij de vorm de drie wielen en het opvouwbare „vliegwerk“ kan het aeromobiel niet alleen vliegen, maar ook op normale straten rijden. Het in- en uitklappen, dus het veranderen van voertuig in een vliegtuig en omgekeerd duurt maar enkele minuten. Voor het starten is maar een traject van 180 m nodig. Het landen gaat bijna hetzelfde als bij een helikopter, maar er is toch een landingsbaan van 30 m voor nodig. Volgens het bedrijf zijn alle hindernissen met de autoriteiten genomen en de straat- zowel als luchtvergunning zijn verkregen. Nog dit jaar zou een proefserie gebouwd moeten gaan worden en volgend jaar kunnen we dan de rijdende vogel, of de vliegende koets kopen. En vergeleken met echte vliegtuigen, die niet eens op de weg mogen rijden, zijn ze voor 300.000 Euro bijna goedkoop. Tenslotte gaat het hier om een voertuig for the better few ;-)
 
Video van de start en een vlucht van een Liberty. Afbeelding en video van PAL-V.

We mogen de firma PAL-V gerust feliciteren met dit resultaat. Al dringt wel de vraag zich op, waar dit allemaal voor nodig is. Start en landen op een normale straat is niet toegestaan en dat zal ook vast en zeker zo blijven. En met een simpel rijbewijs B mogen we met deze vliegauto natuurlijk ook niet vliegen. Het is dus echt heel erg een niche-product. En dat is eigenlijk maar goed ook. Vliegen is nou eenmaal niet zonder gevaar. Als zo’n voertuig voor een nulletje minder te koop zou zijn en het zou gemakkelijk zijn om aan een vereenvoudigd vliegbrevet te komen, dan zou het er in de lucht niet veiliger op worden. En dan zouden we pas terecht bang moeten zijn, dat iets uit de hemel op ons hoofd valt. Dus het is prima zo. En wie zo’n ding wil hebben, kan alvast beginnen met sparen...
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items