Als cellulair IoT nieuw voor je is, waar begin je dan? De traditionele SIM-kaart wordt vervangen door een elektronisch alternatief, de eSIM, en wordt zelfs geïntegreerd in silicium als de iSIM. Maar dat is slechts een deel van de uitdaging. Beveiligingsvereisten en GDPR betekenen dat beveiliging moet worden aangepakt tegelijk met de architectuur van je ontwerp. Samen met Toby Grimshaw van Kigen en Jimmy Jones van Zariot onderzocht Stuart Cording, de Electronics Reporter, hoe deze twee oplossingen samenkomen in een recente aflevering van Elektor Engineering Insights ("Beveiliging van Cellulair IoT met eSIM en iSIM").

SIM's zijn meer dan alleen een authenticatiechip - het zijn krachtige processoren waarop complete applicaties draaien. En terwijl de traditionele telecombedrijven zich vooral richten op smartphonegebruikers, zijn er partners zoals Kigen en Zariot die de behoeften van cellulaire IoTgebruikers ondersteunen. Technologieën zoals eSIM's en iSIM's stellen ons in staat de plastic kaarten te dumpen en onze apparaten overal ter wereld in te zetten, door ze op afstand te configureren via een proces dat provisioning wordt genoemd. Maar zoals bij elke technologie zijn er beveiligingsuitdagingen. Ervaren partners begrijpen niet alleen wat deze uitdagingen zijn, ze bieden ook oplossingen die deze risico's beperken.

Is een SIM gewoon een "domme" schakeling?

Het gesprek begon met een aantal fundamentele vragen: Wat is een SIM-kaart en hoe werkt deze? Onze eerste gast, Toby Grimshaw, legt uit dat een SIM-kaart in de kern een beveiligde processor bevat, vaak een fraudebestendig hardware-element genoemd. Dit beveiligde element is een op standaarden gebaseerd onderdeel dat is ontworpen om gevoelige gegevens te beschermen. Bovenop deze beveiligde processor zit een besturingssysteem dat functionele controle biedt aan verschillende apps en functionaliteiten, waaronder energiebesparende functies. De simkaart slaat ook informatie op over het profiel van de abonnee, zoals de abonnementsgegevens. Afhankelijk van het type apparaat en het beoogde gebruik kunnen simkaarten verschillende besturingssystemen hebben, waaronder systemen die speciaal zijn ontworpen voor smartphones voor consumenten en andere voor IoT-apparaten.

LTE-M en NB-IoT Devices

Vervolgens legt onze tweede gast, Jimmy Jones, uit wat de verschillen zijn in hoe mensen met hun SIM moeten omgaan voor LTE-M en NB-IoT, de twee opties in cellulaire IoT-technologie. In de IoT-ruimte is het essentieel om rekening te houden met regionale verschillen in de ondersteuning van cellulaire netwerken. Sommige regio's ondersteunen voornamelijk smalband IoT (NB-IoT), zoals Zuid-Afrika, terwijl andere, zoals Midden-Amerika, voornamelijk LTE-M ondersteunen. Er zijn ook gebieden waar beide technologieën naast elkaar bestaan, zoals in Groot-Brittannië, maar zelfs binnen deze regio's kunnen bepaalde carriers de voorkeur geven aan de ene boven de andere. Deze netwerkvariabiliteit is cruciaal om in gedachten te houden, vooral voor energie-efficiëntie, omdat NB-IoT over het algemeen energiezuiniger is dan LTE-M. Het is ook de moeite waard om op te merken dat alleen vertrouwen op oudere-generatienetwerken zoals 2G en 3G als back-upstrategie steeds uitdagender wordt als gevolg van netwerk sunsets, waarbij sommige regio's deze oudere technologieën al geleidelijk beginnen af te schaffen. Dit veranderende landschap vereist zorgvuldige overweging van de connectiviteitsstrategie van je IoT-device, rekening houdend met regionale netwerkprioriteiten en de efficiëntie van de gekozen technologie.

eSIM en cellulair IoT: Q&A's

Tot slot gingen de gasten tijdens de vraag- en antwoordsessie in op belangrijke vragen, zoals hoe klanten een eSIM en iSIM kunnen uitproberen. Toby legde uit dat Kigen waardevolle middelen heeft om te delen en binnenkort een geïntegreerd SIM-evaluatiekitprogramma zal lanceren om de technologie toegankelijker te maken voor het ecosysteem. De experten legden ook de belangrijke rol uit van blockchain bij het beveiligen van IoT-apparaten en onderzochten de mogelijkheid om privénetwerken te laten groeien in 5G voor betere controle en schaalbaarheid.

Geïnteresseerden in de volledige aflevering en meer informatie kunnen terecht op Elektor TV - Industry of hieronder kijken:

 


 
Visuals New Bytes-Banner 1080.png

Hé - ik heb een geweldig verhaal...

Geweldig! We horen het graag. Neem gerust contact met ons op om te horen hoe je je nieuws met ons kunt delen. We proberen het ergens in te passen, of het nu gaat om een productlancering, nieuwe technologie, doorbraak of evenement. Neem contact op met Stuart Cording via e-mail, op Twitter, of LinkedIn.