De geschiedenis van high-end audio

5 januari 2016, 10:28
De geschiedenis van high-end audio
De geschiedenis van high-end audio
Ofschoon het merendeel van de mensheid tegenwoordig alleen nog maar luistert naar gecomprimeerde muziek, is er toch nog steeds een groot aantal audioliefhebbers dat streeft naar een kwalitatief hoogwaardige geluidsweergave via high-end apparatuur. Vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw hebben zowel de luidsprekers als de versterkers en de weergave-apparaten stormachtige ontwikkelingen doorgemaakt. Voor alle audiofielen die zijn geïnteresseerd in deze geschiedenis heeft hoofdredacteur Robert Harley van het bekende Amerikaanse tijdschrift "The Absolute Sound" twee fraaie boeken samengesteld waarin de ontwikkelingen op het gebied van high-end audio worden getoond en beschreven.

De "Illustrated History of High-End Audio" beschrijft de ontwikkeling van high-end componenten vanaf circa 1945. Deel 1 is gericht op luidsprekers, terwijl deel 2 is gewijd aan audioversterkers. Er wordt momenteel nog gewerkt aan een derde deel over analoge en digitale signaalbronnen, dat is gepland voor 2017. Elk deel heeft een royaal formaat, een omvang van dik 300 pagina's en is gedrukt op een uitstekende kwaliteit papier om de vele foto's goed tot hun recht te laten komen.

Bij het doorbladeren van deze boeken trekken de vele prachtige foto's natuurlijk het eerst de aandacht, wat vooral bij oudere audioliefhebbers leidt tot een feest van herkenning. Bij verschillende apparaten schieten je ook meteen een aantal herinneringen of ervaringen te binnen. Na de eerste indrukken ga je ook eens wat verder kijken en lezen. Dan blijkt pas hoeveel interessante - en vaak onbekende - informatie deze boeken bevatten. Want het gaat niet alleen om de geschiedenis en ontwikkeling van apparaten en bedrijven in de audiowereld, maar vooral ook om de mensen die er achter zaten en hun drijfveren om bepaalde producten te gaan ontwikkelen of produceren. Als je eenmaal ergens begint te lezen in een van deze boeken, dan is de avond voorbij voordat je eraan hebt gedacht om een LP of SACD te draaien op je eigen installatie.

Qua uiterlijk en verzorging kunnen deze boeken weliswaar worden omschreven als "coffee-table" boek, maar dat doet echt tekort aan de kwaliteit en waarde van de inhoud. Ze moeten ook echt gelezen worden, dan ervaart men pas wat er achter elke foto en product schuilt. Een aanrader voor iedereen die nu en in het verleden geïnteresseerd is/was in de betere audio-apparatuur, de mensen en de verhalen die er achter zitten.
 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items