De ideale USB-kabel

26 augustus 2016, 06:00
De ideale USB-kabel
De ideale USB-kabel
Enkele weken geleden berichtte ik op deze plaats over de vele crowdfunding-acties op Kickstarter en Indiegogo voor allerlei soorten USB-(laad)kabels. Er kwamen best veel reacties op dat stukje, waarbij de meeste lezers ook niet begrepen waarom er aan de grote hoeveelheid reeds bestaande USB-kabels zo nodig nog nieuwe versies moesten worden toegevoegd, met alleen maar een grotere afvalberg tot gevolg.

Nou ja, sommige kabels hebben natuurlijk ingebouwde handigheidjes die best slim bedacht zijn en waarbij toevallig niemand anders nog op dat idee is gekomen. Laatst kwam ik een USB-kabel tegen die ze wat mij betreft al 20 jaar eerder (bij de komst van USB) hadden mogen bedenken. Vanaf 1996 hebben talloze mensen zich bij het aansluiten van een USB-kabel zitten ergeren aan het feit dat de stekkers maar op één manier in een connector kunnen worden gestoken. Pas bij USB3.1 is men eindelijk zo slim geweest om de stekker (tenminste aan één kant van de kabel) omkeerbaar te maken.

De meeste apparaten zijn echter nog steeds voorzien van USB2.0 connectoren, kijk maar naar uw telefoon. Sinds enige tijd zijn er fabrikanten die volledig omkeerbare micro-USB-kabels maken, waarbij dus zowel de Type-A connector als de micro-USB-connector aan het andere uiteinde op een willekeurige manier kan worden aangesloten. Daarvoor bevindt zich in elke connector een dun isolerend plaatje dat aan beide zijden geleidende strips voor de verbinding bevat. De metalen huls van de micro-USB-connector heeft bovendien een zodanige vorm gekregen dat hij op twee manieren in de connector (van bijv. telefoon of tablet) past. Ja, dat is echt een heel handige kabel waarvoor ik graag enkele euro's meer wil uitgeven. Er zijn inmiddels verschillende fabrikanten zoals Winnergear en Silverstone die zulke kabels maken. Op eBay ben ik ook al Chinese versies tegen gekomen.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items