Wil je een leuk alternatief voor een dure notebook? Met de Joy-Pi Note, kun je van een Raspberry Pi-board een notebook computer maken met toetsenbord, muispad, webcam en een 11,6-inch Full-HD IPS-scherm.

Voor degenen die niet van muispads houden, bevat de Joy-Pi Note ook een draadloze muis. Bovendien krijg je een voeding van 12 V erbij. De Joy-Pi Note heeft geen batterij, maar je kunt er wel een toevoegen — een USB-powerbank bijvoorbeeld — omdat hij ook met 5 V kan worden gevoed. Hiervoor is aan de zijkant een micro-USB-poort beschikbaar. De powerbank (of iets anders) berg je op in de kleine lade aan de achterkant van de Joy-Pi Note.

Het is belangrijk op te merken dat je zelf een Raspberry Pi board moet aanschaffen om met de Joy-Pi Note te spelen. Hoewel een Raspberry Pi 4B met minimaal 4 GB geheugen wordt aanbevolen, is de Joy-Pi Note ook compatibel met Raspberry Pi 2B- en 3B-kaarten. Het accepteert geen boards van het A-type, noch Zero’s of Compute Modules.

Joy-Pi Note: een ingebouwde experimenteerkit

Naast het veranderen van een Raspberry Pi in een notebook, is de Joy-Pi Note ook een elektronica-experimenteerkit. Het toetsenbord is eigenlijk een draadloos toetsenbord dat verwijderd kan worden. Als je dat doet, ontdek je een wit oppervlak vol sensoren en actuatoren, displays, drukknoppen en zelfs een kleine breadboard. De volledige lijst met beschikbare randapparatuur is behoorlijk lang, want het zijn er meer dan 20.
 
Joy-Pi Note experimenter's surface
Urenlang speelplezier schuilt achter het draadloze toetsenbord van de Joy-Pi Note...

Arduino & BBC micro:bit ook ondersteund

De Joy-Pi Note wordt geleverd met een voorbereide microSD-kaart met het besturingssysteem voor de Raspberry Pi samen met programmeervoorbeelden voor gebruik met de experimenteerkit. Het biedt ook ondersteuning voor de Arduino en de BBC micro:bit. Scratch kan natuurlijk ook worden gebruikt.

Let op dat de standaard software in het Duits is. Een microSD-kaart met een Engelse image is verkrijgbaar op de website.

Joy-Pi Note installatie en inschakelen

Het installeren van het Raspberry Pi-board in de Joy-Pi Note is eenvoudig, vooral als je een 4B hebt, omdat de Note daarvoor is geconfigureerd. Als je een 3B gebruikt (of zelfs een 2B, hoewel dit niet wordt aanbevolen), moet je de voedingskabel en de HDMI-adapter vervangen, wat gemakkelijk te doen is. Alles wat je hiervoor nodig hebt zit in de doos.
 
Joy-Pi Note with Raspberry Pi 4B and 3B
De Joy-Pi Note ondersteunt zowel Raspberry Pi 4B als 3B (en 2B) boards.

De webcam wordt buiten de behuizing aangesloten op een van de USB-poorten van de Raspberry Pi.

Na het installeren van het board en het aansluiten van de voeding kun je het systeem inschakelen met een drukknop aan de zijkant. De Aan/Uit-knop op het toetsenbord is alleen voor het toetsenbord zelf en bestuurt de Raspberry Pi niet. Je moet hem natuurlijk wel aanzetten voordat je het toetsenbord kunt gebruiken.

Leercentrum

Je hebt nu een fijne laptop om mee te internetten. Het plezier begint echter pas echt als je het toetsenbord verwijdert. Nu heb je toegang tot de experimenteerkit met de sensoren en displays en zo. Om daar snel mee aan de slag te gaan, kun je terecht in het Leercentrum. Hier vindt je gedetailleerde en goed beschreven Python-toepassingsvoorbeelden voor de meeste, zo niet alle, randapparatuur van de kit. Ik heb er een paar uitgeprobeerd en vond ze allemaal goed werken.
 
Joy-Pi Note main screen
De desktop van de Joy-Pi Note biedt directe toegang tot verschillende populaire maker platforms.

De voorbeelden zijn een prima startpunt voor je eigen toepassingen. Met de grote keuze aan sensoren en randapparatuur in de Joy-Pi Note kan een breed toepassingsgebied worden aangesproken, van weerstations tot alarmsystemen en van graphics en games tot motoren, RFID en meer. En als je niet kunt vinden wat je nodig hebt, omdat je een heel speciale applicatie hebt, dan is er altijd het internet waar je op kunt surfen als je Raspberry Pi erop is aangesloten.

Breadboard & HAT-connector

Zelfgemaakte circuits kunnen op het kleine breadboard worden aangesloten. Een zak met onderdelen zoals weerstanden en LED's wordt meegeleverd, samen met jumperdraden om ze aan te sluiten op de 40-pins Raspberry Pi HAT-uitbreidingsheader. Op alle pinnen van de HAT ("Hardware Attached on Top")-connector, behalve de GND-pinnen, is een LED aangesloten, zodat je snel kunt zien welke pin hoog en welke laag is.

Joy-Pi Note review Video

Een alles-in-één toepassing

Ik moet toegeven dat ik behoorlijk onder de indruk ben van de Joy-Pi Note. Ook al voelt het een beetje plakkerig aan - het is niet gemaakt van geborsteld magnesium/aluminium zoals mijn laptop - het is een hoogwaardige behuizing met veel aandacht voor mechanische details. Alles past precies, niets rammelt, het ziet er gewoon goed uit en voelt goed aan.

Het compacte formaat maakt het gemakkelijk om op te bergen in een lade of zo als je het niet nodig hebt.

Verder is het een slim ontwerp. Met het toetsenbord op zijn plaats zou iedereen denken dat het een normale notebook computer is en geen vermomde Raspberry Pi-experimenteerkit met veel randapparatuur. En aangezien alle onderdelen op een PCB zijn gesoldeerd, zullen er geen problemen zijn door slechte contacten.
 
Het software gedeelte is het ook erg compleet, niet alleen met voorbeelden in Python, maar ook ondersteuning voor Arduino en de BBC micro:bit. De Joy-Pi Note is inderdaad een alles-in-één toepassing voor makers.
 

Joy-Pi Note-specificaties en functies

Je kunt de lichtgewicht Joy-Pi gebruiken als een typische notebook of om met electronica te experimenteren. Kijk eens naar de functies en specificaties:
 
  • Compatibiliteit: Raspberry Pi 4 (4 GB en 8 GB RAM)
  • Scherm: 11,6" 1920x1080 IPS LCD 
  • Camera: 2 MP
  • Volledig uitgeruste set, volledig geïntegreerd experimentcentrum, vooraf geïnstalleerd leerplatform 
  • Afneembaar draadloos toetsenbord
  • Geïntegreerd compartiment voor powerbank en accessoires 
  • Leerplatform: 46 cursussen en 18 projecten voor Python en Scratch
  • Voeding: 12 V adapter, 5 V USB 
  • Toetsenbord indeling: DE (QWERTZ)
  • Afmetingen: 291 x 190 x 46 mm 
  • Gewicht: 1,3 kg
 


Vertaling: Hans Adams