Elektor heeft al veel radio’s en ontvangers gebouwd en gepubliceerd. In 2007 publiceerden we al een Software Defined Radio met USB-interface. Met deze schakeling konden radiosignalen over een groot bereik worden ontvangen en vervolgens door middel van software op een PC worden gedecodeerd. Het ontwerp was razend populair, maar de destijds gebruikte PLL-chip wordt helaas niet meer gefabriceerd.

Nu hebben we op basis van het oude ontwerp een nieuwe versie ontwikkeld, die is uitgevoerd als een Arduino-shield. Het belangrijkste onderwerp in deze relatief eenvoudige schakeling is een CMOS-klokgenerator met een bereik van 8 kHz tot 160 MHz met I²C-bus, de SI5351 van Silicon Labs.

Prik het shield op een Arduino Uno, programmeer deze met de door Elektor geleverde firmware, sluit een stuk draad aan op de ingang aan en verbind de Arduino met uw PC. En dan kunt u uitgebreid gaan luisteren naar radiostations tussen 150 kHz en 30 MHz. Bekijk de video, zie hoe simpel het gaat en hoeveel instelmogelijkheden SDR-software biedt om de ontvangen signalen op allerlei manieren aan te passen.