Naarmate softwareontwikkeling complexer en geavanceerder wordt, kan het vinden en oplossen van problemen een steeds grotere uitdaging worden. Er wordt een gestandaardiseerde en geautomatiseerde aanpak gehanteerd om volledige tests en codevalidatie te garanderen. Een essentieel onderdeel van dit proces is testsoftware, die een platform biedt voor het uitvoeren van tests, het automatiseren van testgevallen, het genereren van rapporten en het evalueren van resultaten.
 
De rol van testsoftware in een complete testoplossing
Geautomatiseerd testen van software is zeer nauwkeurig, elimineert de kans op menselijke fouten en verkort de benodigde testtijd aanzienlijk. Het biedt verschillende voordelen, waaronder hogere nauwkeurigheid, sneller testen, betere gegevensanalyse en rapportage, real-time feedback en aanpasbare testprocedures. Het biedt uitgebreide mogelijkheden voor gegevensanalyse en rapportage, waardoor het gemakkelijker wordt om problemen te identificeren en aan te pakken. Deze voordelen maken geautomatiseerd testen een onmisbaar hulpmiddel voor moderne softwareontwikkeling, dat de kwaliteit en betrouwbaarheid van producten verbetert en tegelijkertijd de kosten verlaagt en de efficiëntie verhoogt.

Een product kan met verschillende geautomatiseerde methoden worden gevalideerd, de populairste Testsoftwaretools van Farnell zijn LabView bvan NI, PathWave from Keysight, TekScope from Tektronix en nog veel meer.

LabVIEW van NI

LabVIEW is een grafische programmeertaal die is ontwikkeld door National Instruments en wordt gebruikt voor verschillende technische en wetenschappelijke toepassingen. LabVIEW biedt krachtige mogelijkheden voor gegevensvisualisatie, waaronder diagrammen, grafieken en 3D-plots. Ze kunnen snel prototypes van hun toepassingen maken en testen, zodat ze de nodige ontwerp- en conceptuele wijzigingen kunnen doorvoeren.
 
De geavanceerde analytische hulpmiddelen, grafische programmeerinterface, hardware-integratie, snelle prototyping-mogelijkheden en modulaire programmering maken het de perfecte tool voor engineers, wetenschappers en leerkrachten. Met behulp van het brede scala aan mogelijkheden dat LabVIEW biedt, kunnen gegevens worden verzameld, onderzocht, weergegeven en opgeslagen.
 
De grafische, general-purpose programmeertaal (bekend als G), samen met een bijbehorende geïntegreerde compiler, een linker en debug-gereedschappen, onderscheidt het van anderen. G-programmeren wordt uitgevoerd door grafische pictogrammen op een diagram met elkaar te verbinden, en deze vervolgens rechtstreeks naar machinecode te compileren zodat de computerprocessoren ze kunnen uitvoeren. G bevat dezelfde programmeerconcepten als de meeste traditionele talen. Het bevat standaardconstructies, zoals gegevenstypen, lussen, eventverwerking, variabelen, recursie en objectgeoriënteerd programmeren. Het maakt automatische parallellisatie mogelijk, waardoor multitasking en multithreading eenvoudig te implementeren zijn. De ingebouwde compiler werkt voortdurend op de achtergrond om parallelle secties van code te identificeren. Klik hier voor meer opties over de kenmerken van verschillende LabVIEW-varianten en koopopties.
 
Case-study: NAVO-bureau voor ondersteuning en aanschaf (NSPA)
 
De casestudie van National Instruments (NI) laat zien hoe een team van technici een Transmitter Control Unit (TCU) voor een radartoepassing heeft gemaakt met behulp van NI LabVIEW en PXI-hardware. De TCU is een flexibel en schaalbaar systeem dat de transmissie van elektromagnetische golven in een radarsysteem regelt. Het team gebruikte NI's R-serie en FlexRIO-producten samen met LabVIEW FPGA om de deadlines van het project efficiënt te halen en aanzienlijke kostenbesparingen te realiseren in vergelijking met commerciële off-the-shelf oplossingen. De TCU is toegepast in verschillende radarsystemen en NI's hardware en software leverden aanzienlijke besparingen op door het hardware-integratieproces te vereenvoudigen en de ontwikkelingsinspanningen te verkorten. Het team gebruikte twee PXI-7853R modules en één PXI-7952R gekoppeld aan een NI-5751 digitizer adaptermodule voor het monitoren en besturen van langzame en snelle signalen in het radarsysteem. 
 
LabVIEW
LabVIEW

PathWave van Keysight

PathWave test- en meetsoftwaretools worden gebruikt voor vectorsignaalanalyse en testautomatisering in de telecommunicatie, lucht- en ruimtevaart en defensie en de halfgeleiderindustrie en leveren snelle, nauwkeurige en uitgebreide gegevensanalyse. Tot de geavanceerde functies behoren ingebouwde signaalverwerkingsalgoritmen, ontworpen voor spectrumanalysers, oscilloscopen, netwerkanalysers en nog veel meer testinstrumenten, maar ook pc’s en automatiseringssystemen. Het maakt het mogelijk om snel testgegevens vast te leggen en op te slaan met real-time toegankelijkheid, en gegevens uit verschillende bronnen in meerdere formaten te importeren met behulp van de open applicatieprogramma-interface (API). De previewfunctie van de software maakt eenvoudige visualisatie en analyse van meetgegevens mogelijk, samen met een schaalbare en krachtige gegevensopslag waarmee technici cruciale beslissingen kunnen nemen. Men kan benchmarken met branchegenoten met behulp van USB 3.1-branchegegevens en gegevens uploaden via streaming of bulkoverdracht. PathWave Measurement Data Analytics maakt gebruik van machine learning-algoritmen voor een snellere gegevensanalyse en nauwkeurigere resultaten. Het biedt een edge-to-cloud computing-toepassing om de detectie van anomalieën te verbeteren. Klik hier om testsoftware van Keysight te kopen.
 
Case-study: Photonic Systems Group van de McGill University

Een bedrijf genaamd Photonic Systems Group van de McGill University heeft de testbeperkingen in hun opto-elektronische onderzoek overwonnen door gebruik te maken van de testapparatuur van Keysight. Photonic Systems voert onderzoek uit op het gebied van optische communicatie, optische detectie en fotonica. De  groep heeft hun apparaten en systemen getest en gekarakteriseerd met optische spectrumanalyzers en signaalgeneratoren van Keysight om de capaciteit van opto-elektronische apparaten uit te breiden en effectievere bandbreedtemodulatieschema's te ontwerpen.
 
De best presterende Keysight model 110 GHz UXR1104A oscilloscoop in combinatie met een Keysight M8199A AWG werd geselecteerd voor dit werk. De UXR biedt 110 GHz bandbreedte op alle vier kanalen met minder dan 1 mVrms verticale ruis. De M8199A levert 256 GS/s bemonsteringssnelheden en tot 70 GHz bandbreedte. De UXR-serie bood voorheen onbereikbare niveaus van oogdiagramanalyse en foutminimalisatie bij het testen van silicium fotonische modulatoren. Het werkt bij hogere PAM-niveaus, hoe beter de ruisvloer en het verbeterde de geluidsprestaties met 5% - 10%.

TekScope PC-analysesoftware van Tektronix

TekScope is PC-analysesoftware waarmee technici gegevens efficiënt kunnen verwerken, analyseren en delen, zonder dat ze fysiek naast een oscilloscoop of in de testomgeving hoeven te zijn. Het gebruiksgemak van de TekScope software in combinatie met andere tools zorgt voor snellere correlatie en inzicht. Het heeft de mogelijkheid om metingen buiten het lab uit te voeren, en methoden om labmetingen te correleren met simulatieresultaten.
 
TekScope biedt de kracht van een oscilloscoopanalyseomgeving voor de pc. Gebruikers kunnen analyses zoals seriële decodering, vermogensanalyse, timing-, oog- en jitteranalyse buiten het lab uitvoeren. Men kan altijd en overal doorgaan met hun sessie, de golfvorm bekijken en de analyseresultaten van hun oscilloscoop delen. Het kan  vele soorten metingen, wiskunde en plots uitvoeren. Het voert basisinstrumentbediening, golfvormoverdracht en analyse in real-time uit. Het decodeert gangbare seriële protocollen, zoals CAN, CAN-FD I2C, SPI, RS-232/422/485/UART, LIN. De meeste golfvormbestanden zoals .wfm, .isf, .csv, .h5, .tr0, .trc en .bin worden ondersteund.
 
Met de basislicentie kunt u golfvormen bekijken en analyseren, vele soorten metingen uitvoeren en de meest voorkomende seriële bussen decoderen. Premium opties zijn beschikbaar voor mogelijkheden zoals multi-scope analyse, bus decodering, vermogensanalyse en jitteranalyse. Klik hier om de TekScope software van Tektronix te kopen.
 
Case-study: De ingenieursopleiding van een nieuwe generatie verbeteren
 
De universiteit van Coventry in het Verenigd Koninkrijk heeft Tektronix-apparatuur geïmplementeerd om haar elektronica-engineeringprogramma te verbeteren. De faculteit Engineering, Environment and Computing van de universiteit biedt een breed scala aan cursussen en ultramoderne faciliteiten die bedoeld zijn om afgestudeerden voort te brengen die over kennis en ervaring beschikken die aan de normen van de industrie voldoen. De faculteit nam de beslissing om een geavanceerd laboratorium voor elektrotechniek en elektronica te creëren om hun onderwijs- en leerstrategieën verder te verbeteren en de ervaring van studenten te verbeteren.
 
Tektronix apparatuur wordt gebruikt in het gehele elektronica-engineeringprogramma van de universiteit op gebieden zoals digitaal en analoog circuitontwerp, vermogenselektronica en communicatie. En de TekScope™ software stelt studenten in staat om analysetaken in het lab uit te voeren en hun werk daarbuiten voort te zetten, waardoor ze de flexibiliteit hebben om golfvormen te analyseren zoals ze dat op de oscilloscoop zouden doen, zonder dat ze de scoop zelf nodig hebben. Dit bereidt de studenten voor op omgevingen die gebaseerd zijn op de industrie, terwijl het ook de samenwerking en het delen met hun medestudenten verbetert.
 
TekScope
TekScope
Kortom, geautomatiseerde testsoftware is een cruciaal onderdeel van de hedendaagse softwareontwikkeling, en de voordelen ervan kunnen niet genoeg benadrukt worden. Elk bedrijf heeft echter andere behoeften bij het bepalen van de vereisten voor geautomatiseerde testsoftware. LabVIEW biedt geavanceerde analytische hulpmiddelen, een grafische programmeerinterface en hardware-integratie, terwijl PathWave snelle, nauwkeurige en grondige gegevensanalyse levert en TekScope effectieve gegevensverwerking, -analyse en -deling biedt. Ongeacht uw testbehoeften, zal het kiezen van de juiste softwareoplossing de betrouwbaarheid en kwaliteit van uw productontwerp aanzienlijk verhogen. Wat uw vereisten ook zijn, Farnell biedt een breed scala aan softwareoplossingen voor testapparatuur van NI, Keysight, Tektronix, Rohde and Schwarz en vele andere gespecialiseerde leveranciers.

Klik hier om de test- en meetsoftwareoplossingen van Farnell te verkennen.
 
Farnell Logo.png