Delftse looprobots gaan rennen

10 december 2013, 14:37
Delftse looprobots gaan rennen
Delftse looprobots gaan rennen

De looprobots van de TU Delft zijn nu ook voorzichtig toe aan rennen. Onderzoeker Daniël Karssen promoveerde op vrijdag 18 januari 2013 op dit onderwerp, en bouwde hiervoor de robot Phides. Het onderzoek heeft vooral als doel om de menselijke renbeweging beter te begrijpen. Dit is noodzakelijk voor de ontwikkeling van hulpmiddelen die gehandicapte mensen laten rennen, zoals hardloopprotheses, en voor hulpmiddelen die gezonde mensen beter laten rennen. Deze hulpmiddelen worden nu al wel ontwikkeld, maar het ontbreekt nog aan fundamenteel inzicht in de renbeweging. Een grote onbekende factor vormen verstoringen, zoals een onverwachte duw of hoogteverschillen in de ondergrond.

 

Daniël Karssen analyseerde de renbeweging met simulatiemodellen en robots, waaronder de speciaal ontwikkelde robot Phides. Hierbij werd vastgesteld dat er veel mogelijkheden zijn voor het verbeteren van het verstoringsgedrag van tweebenige rennende robots. De verbeteringen kunnen komen door mechanische aanpassingen, zoals het toepassen van speciale (niet-lineaire) veren of door het verplaatsen van het massazwaartepunt, of door veranderingen aan de regelaar, bijvoorbeeld door het been achterwaarts te laten zwaaien vlak voordat de robot contact maakt met de grond.

 

Het looprobot-onderzoek van de TU Delft is ook te zien bij de opening van het nieuwe TU Delft Robotics Institute op vrijdag 25 januari 2013.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items