Thirty years after: Revisie van Elektor’s synthesizer ‘Formant’

22 maart 2017, 18:45
In een reeks video’s doet Marco Reps verslag van zijn revisie van Elektor’s modulaire synthesizer ‘Formant’.  Zijn openingszin luidde: “Ik ga u in verschillende afleveringen laten zien hoe mijn restauratie van dit oude instrument verloopt.” Tot nu toe zijn er zes afleveringen gepubliceerd. Gedurende dit proces van restaureren, herbouwen en zelfs herontwerpen doet Marco uitgebreid verslag van  de herrijzing van deze bijna dertig jaar oude analoge synthesizer. 

In de soms lang durende maar altijd relaxte video’s komen verschillende (vaak verrassende) onderwerpen aan de orde, van Eagle CAD-software via SPICE en andere simulatiesoftware tot het CNC-etsen van printplaten, en niet te vergeten Ali Express en het gebruik van flosdraad met pepermuntsmaak.

Een van de meest aansprekende afleveringen gaat over de spanningsgestuurde 12 dB- en 24 dB-filtermodules (VCF) en de theorie waarop deze zijn gebaseerd. Marco is goed ingevoerd in de materie: “Er zijn bijna geen toepassingen voor VCF’s behalve in elektronische muziekinstrumenten, maar de integrerende versterkers waarop ze zijn gebaseerd zijn zeer interessant en nuttig.” Deze aflevering gaat over de problemen die hij tegenkwam bij de VCO-modules.
 

 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items