Telefoon als digitaal paspoort op basis van Blockchain technologie

13 juni 2018, 00:00
Telefoon als digitaal paspoort op basis van Blockchain technologie
Telefoon als digitaal paspoort op basis van Blockchain technologie

Naast paspoort en rijbewijs ook een toepassing op uw telefoon, waarmee u snel en veilig uw identiteit kunt aantonen, met nog meer privacy-mogelijkheden? TU Delft heeft — samen met de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG), IDEMIA (de huidige producent van Nederlandse paspoorten) en advocatenkantoor CMS, en binnen het verband van de Dutch Blockchain Coalition — een eerste prototype ontwikkeld voor een digitaal stempel dat deze functie op termijn mogelijk kan vervullen. Deze digitale identiteit is gebaseerd op de Delftse innovatieve blockchain-technologie, de zogenaamde Trustchain. Na de zomer gaat in twee gemeenten een gebruikersproef met deze techniek van start.

Eigen controle

Deze vorm van een self sovereign identity is een verkenning die het op termijn mogelijk kan maken dat burgers zelf beschikken over hun persoonlijke gegevens in de fysieke en de digitale wereld. Nu nog maken veel online platforms gebruik van bijvoorbeeld Facebook of Twitter om in te loggen. Met een eigen digitaal stempel zou dat verleden tijd kunnen zijn.

Proefdraaien na de zomer

De doelstelling is dat na de zomer twee gemeenten het prototype gaan testen: Utrecht en Eindhoven. Een testgroep krijgt de mogelijkheid om een de nieuwe service ‘Ik ben het, gevalideerd door de overheid’ en ‘Ik ben ouder dan 18’ (indien van toepassing) als digitale verklaring beschikbaar te krijgen op zijn/haar telefoon. De test duurt tot eind 2018 waarna een wetenschappelijk onderzoek van de proef plaatsvindt op maatschappelijke, ethische, technische, juridische, economische en gebruikersaspecten. Op basis daarvan wordt bepaald of en hoe hier verder mee kan worden gegaan.

Trustchain

TU Delft werkt al zeker tien jaar met ‘distributed ledger technology’ ofwel blockchain, sinds twee jaar georganiseerd in het Delft Blockchain Lab. Voor deze proef wordt gebruik gemaakt van een speciale blockchain-variant, de zogenaamde Trustchain (IETF Internet Standard draft of Trustchain), ontwikkeld door de TU Delft. Trustchain is een techniek waarbij heel grote netwerken van informatie op een veilige en snelle manier kunnen worden opgeslagen, speciaal ontwikkeld voor het vastleggen van identiteit en het scheppen van vertrouwen omdat het makkelijk fraude detecteert in die netwerken. Zo is er minimaal dezelfde controle, privacy en veiligheid als de huidige paspoorten, maar dan op een telefoon.
 

Bron: TU Delft
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items