Onderzoekers van de National University of Singapore (NUS) hebben een smaaksimulator ontwikkeld waarmee smaken op afstand door elektrische en thermische stimulatie van de tong kunnen worden gereproduceerd. Het doel van het onderzoek is om interactieve computersystemen met virtuele smaaksensaties te kunnen uitbreiden. De smaaksimulator werkt met een zilveren elektrode die de punt van de tong aanraakt en door combinatie van verschillende stroomsterkten en temperaturen de smaken zout, zoet, zuur en bitter kan overbrengen. Uit de experimenten is gebleken dat de smaken zuur, zout en bitter door elektrische stimulatie worden veroorzaakt, en dat thermische stimulatie zorgt voor een muntachtige, kruidige of zoete smaaksensatie.

 

Als eerste mogelijke toepassing wordt een computergame-omgeving genoemd waarin spelers bij het succesvol uitvoeren van een opdracht of het behalen van een volgend level worden beloond met een zoete of pepermuntachtige smaak. Bij verlies of mislukking volgt een bittere smaak. Naast toepassingen in spelomgevingen wordt ook gedacht aan toepassingen in de gezondheidszorg waarbij bijvoorbeeld diabetici van een zoete smaak kunnen genieten zonder suiker te gebruiken, of kankerpatiënten hun tijdens chemotherapie verminderde smaakvermogen met de simulator kunnen stimuleren. De onderzoekers hebben inmiddels een ‘smaak-over-internet’- protocol ontwikkeld voor de elektronische overdracht van de smaakinformatie.  

 

Foto: NUS