De STM32 serie van ARM microcontrollers van STMicroelectronics zijn niet te duur en toch krachtig. Een van de redenen waarom ze zo populair zijn geworden is de goedkope STM32 BluePill en Nucleo microcontroller ontwikkelborden. Met de gratis STM32CubeIDE kunt u deze MCU's en kaarten op een gebruiksvriendelijke manier programmeren.

Nucleo Application Development met STM32CubeIDE

Het nieuwe boek Nucleo Boards programming with the STM32CubeIDE maakt het allemaal eenvoudiger. Het is geschreven door topauteur Dogan Ibrahim van Elektor en behandelt STM32 applicatie-ontwikkeling met behulp van het STM32CubeIDE-gereedschap. Hoewel het voorbeeldplatform het Nucleo-L476RG ontwikkelbord is, zijn de theorie en voorbeelden toepasbaar op alle STM32 controllers.

Het boek behandelt veel projectenwaarbij gebruik wordt gemaakt van de meeste functies van het L476RG-ontwikkelbord dat, BTW, Arduino- en ST morpho-connectiviteit ondersteunt. De projecten variëren van knipperende LEDs tot meer complexe projecten met GPIO, ADC, DAC, I²C, SPI, LCD, DMA, analoge ingangen, power management, etc. Elk project wordt geleverd met complete softwarelijsten en uitgebreide beschrijvingen. Alle projecten in het boek zijn getest en werken. De voorbeeldsoftware kan uiteraard gratis worden gedownload. Dit bespaart u het handmatig kopiëren van lange lijsten en vervolgens het corrigeren van typefouten.

Expansion Boards

Enkele van de populaire Nucleo Expansion Boards worden ook aan het werk gezet. Deze Expansion Boards worden op de development boards geplugd en bieden sensoren, relays, versnellingsmeters, gyroscopen, Wi-Fi, en vele andere. Het gebruik van een uitbreidingsbord samen met de X-CUBE-MEMS1 bibliotheek vereenvoudigt de taak van projectontwikkeling aanzienlijk.


Wat leert u?

  • STM32 microcontroller architectuur;
  • de Nucleo-L476RG-ontwikkelingskaart in projecten die gebruik maken van de STM32CubeIDE geïntegreerde software-ontwikkelingstool;
  • externe en interne interrupts en DMA;
  • DEBUG, een programma ontwikkeld met behulp van de STM32CubeIDE;
  • de MCU in slaap-, stop- en standby-modus;
  • Nucleo Expansion Boards met de development boards.


Het boek is verkrijgbaar als papiere versie en als een milieubewustere keuze een E-Book.