In het nieuwe boek van Dogan Ibrahim, Raspberry Pi 5 Essentials (Elektor 2023), leer je meer dan 60 projecten programmeren, bouwen en onder de knie krijgen met Python. Wil je meer weten?

Raspberry Pi 5 Essentials

De Raspberry Pi 5 is de nieuwste single-board computer van de Raspberry Pi Foundation. Het is dan ook niet verwonderlijk dat embedded en microcontroller liefhebbers over de hele wereld enthousiast zijn. De Raspberry Pi 5 is geweldig voor vele toepassingen, zoals audio en video media centers, desktop computers, industriële besturingen, robotica en vele huishoudelijke en commerciële toepassingen. Naast de bekende functies van zijn voorgangers biedt de RPi 5 Wi-Fi en Bluetooth (classic en BLE), waardoor hij perfect geschikt is voor IoT en voor besturings- en monitoringtoepassingen op afstand en via internet. Het is nu mogelijk om met deze kleine krachtpatser vele real-time projecten te ontwikkelen, zoals digitale signaalverwerking voor audio, real-time digitale filtering, real-time digitale besturing en bewaking, en vele andere real-time bewerkingen.
 
Raspberry Pi 5 Essentials
Programmeren en bouwen met de RPi 5!

Meer dan 60 projecten

Het nieuwste boek van Elektor begint met een introductie tot de Raspberry Pi 5 computer en behandelt de belangrijke onderwerpen van lokale en externe toegang tot de computer. Het gebruik van de commando's in de consoletaal en de toegang tot en het gebruik van de GUI op het bureaublad worden beschreven met werkende voorbeelden. De overige delen van het boek behandelen veel op RPi5 gebaseerde hardwareprojecten met componenten en apparaten zoals:
  • LED's en zoemers
  • LCD's
  • Ultrasone sensoren
  • Temperatuur- en luchtdruksensoren
  • De Sense HAT
  • Camera modules

Er worden voorbeeldprojecten gegeven waarbij de nieuwe Wi-Fi- en Bluetooth-modules worden gebruikt om gegevens van smartphones en pc's te verzenden en te ontvangen en realtime temperatuur- en luchtdrukgegevens naar de cloud te sturen.

Alle projecten in dit uitgebreide en zeer leerzame boek zijn volledig getest op correcte werking. Er is alleen basiservaring met programmeren en elektronica nodig om de projecten te kunnen volgen. Voor alle beschreven projecten worden korte beschrijvingen, blokschema's, gedetailleerde schakelschema's en volledige Python-programmalijsten gegeven. Bovendien wordt het nieuwe boek, zoals alle Elektor-publicaties over embedded en microcontrollers (zowel gedrukt als e-book), ondersteund door een softwarepakket dat gratis kan worden gedownload.

Bekijk de pagina over ondersteuning en informatiebronnen van het boek voor een voorproefje van de inhoudsopgave, de index en de hoofdstukken 1, 2 en 3.


Vertaling: Hans Adams