Draadloze bio-afbreekbare bloedstroom sensor

10 februari 2019, 12:24
Artist impression van de bio-afbreekbare sensor die rond een bloedvat is gewikkeld. De verschillende lagen van de antenne zijn hier gescheiden getekend om de opbouw te verduidelijken (afbeelding: Levent Beker).
Artist impression van de bio-afbreekbare sensor die rond een bloedvat is gewikkeld. De verschillende lagen van de antenne zijn hier gescheiden getekend om de opbouw te verduidelijken (afbeelding: Levent Beker).
Onderzoekers van de Stanford University (Californië, USA) hebben een sensor ontwikkeld waarmee artsen het welslagen van bloedvatchirurgie beter kunnen monitoren. De sensor (beschreven in Nature Biomedical Engineering) meet de bloedstroom in een slagader. De sensor is afbreekbaar, heeft geen batterij nodig en functioneert draadloos – hij is zodoende compact, hoeft niet meer te worden verwijderd en waarschuwt wanneer de bloedstroom wordt geblokkeerd.

Bloedstroom

Het meten van de bloedstroom is essentieel bij veel medische ingrepen; een draadloze bio-afbreekbare sensor kan dus in veel medische vakgebieden van pas komen, bijvoorbeeld in de vaatchirurgie, bij transplantaties, in de plastische chirurgie en bij ingrepen aan het hart. De sensor kan de nazorg van patiënten verbeteren zonder dat deze daarvoor steeds naar het ziekenhuis hoeven te komen.

Te laat

Het monitoren van het welslagen van ingrepen aan bloedvaten is belangrijk omdat het vaak al te laat is wanneer eerste symptomen voelbaar worden. De patiënt moet in zo’n geval opnieuw onder het mes, met alle risico’s van dien. De nieuwe sensor kan het mogelijk maken dat artsen de patiënt op afstand in de gaten houden en in voorkomende gevallen sneller kunnen ingrijpen.

‘To flow or not to flow...’

De sensor wordt om de genezende slagader gewikkeld (zie afbeelding); de pulserende bloedstroom drukt daarbij tegen de binnenzijde. Wanneer de vorm daarvan verandert, verandert ook de capaciteit van de sensor. Artsen kunnen die verandering meten met een apparaatje dat zich in de directe omgeving maar buiten het lichaambevindt. Daarbij wordt de antenne van de sensor ‘gepingd’ – vergelijkbaar met een RFID-scanner.

De sensor is in feite een draadloze versie van een technologie die is ontwikkeld om protheses tastzin te geven.

Bron: Stanford University
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items