Elektor Team

Draadloze energieoverdracht met ‘gelijkstroomresonantie’

10 december 2013, 14:37
Draadloze energieoverdracht met ‘gelijkstroomresonantie’
Draadloze energieoverdracht met ‘gelijkstroomresonantie’

Murata introduceert een nieuwe manier van draadloze energieoverdracht, door het bedrijf gelijkstroomresonantie genoemd. Bij deze nieuwe methode wordt gelijkstroom direct omgezet in een elektromagnetisch veld waarvan de energie vervolgens draadloos naar de gebruiker wordt overgebracht. Door de directe conversie kan de energieoverdracht efficiënter plaatsvinden dan met bestaande methoden. Murata heeft op het nieuwe systeem twaalf patenten aangevraagd.

 

De gelijkstroomresonantiemethode is een combinatie van verschillende methoden voor draadloze energieoverdracht die in de afgelopen jaren door Murata zijn ontwikkeld. Deze ontwikkeling begon met de magnetische veldresonantie die door het bedrijf in 1994 werd geïntroduceerd. De nieuwe methode heeft als voordeel dat er minder conversiestappen nodig zijn bij de energieoverdracht. Daarnaast kan één zender energie overdragen naar verschillende ontvangers, kan er meer energie worden getransporteerd dan met bestaande methoden en is de benodigde apparatuur klein en licht in vergelijking met bijvoorbeeld voor energieoverdracht met magnetische inductie gebruikte apparaten.

 

De nieuwe methode werd door Murata gepresenteerd tijdens de IEICE General Conference die van 19 tot 22 maart 2013 in Japan werd gehouden.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items