Draagbaar ontziltingsapparaat op zonne-energie

29 januari 2015, 23:00
Draagbaar ontziltingsapparaat op zonne-energie
Draagbaar ontziltingsapparaat op zonne-energie

De Desolenator is een miniatuur-ontziltingsinstallatie die volledig op zonne-energie werkt en per dag vijftien liter schoon water levert. Het apparaat is bedoeld voor gebruik in ontwikkelingslanden op plaatsen waar geen schoon drinkwater beschikbaar is, en voorziet in de drinkwaterbehoefte van één gezin. Het apparaat zuivert zeewater maar ook andere vormen van verontreinigd water.

Zonnepanelen zetten het zonlicht niet alleen om in elektriciteit (ca 15%) maar ook in warmte (ca 85%). Bij de Desolenator wordt van beide effecten gebruikgemaakt. Door het paneel goed te isoleren wordt een hoge temperatuur bereikt waarmee het te zuiveren water tot bijna het kookpunt kan worden verhit. Met de opgewekte elektriciteit wordt het opgewarmde water vervolgens in een boiler aan de kook gebracht. De waterdamp die hierbij ontstaat condenseert als schoon water in een opvangvat. De achterblijvende verontreinigingen worden via een apart destillatiekanaal afgevoerd. De Desolenator heeft geen bewegende delen en volgens de ontwerpers een geschatte levensduur van 20 jaar.
Met een crowdfundingproject bij Indiegogo is inmiddels meer dan US$150.000 opgehaald waarmee de productie kan worden opgestart.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items