Draai Linux op een 64-bits Quad-core RISC-V-Processor

15 oktober 2017, 19:53
Draai Linux op een 64-bits Quad-core RISC-V-Processor. Afbeelding: SiFive
Draai Linux op een 64-bits Quad-core RISC-V-Processor. Afbeelding: SiFive
SiFive heeft een 64-bits quad-core-processor met een RISC-V-architectuur gelanceerd, bedoeld voor het draaien van volwaardige besturingssystemen zoals Linux.

Volgens SiFive “is de lancering van de U54-MC Coreplex het begin van de uitbreiding van het toepassingsgebied van deze architectuur naar het bereik van de toepassingsprocessors; een heel nieuwe markt voor RISC-V. Hij is ideaal voor toepassingen waarvoor een volledig besturingssysteem nodig is, zoals AI, machine-leren, netwerken, gateways en slimme IoT-apparaten.”

De standaard U54-MC bevat vier U54-CPU’s en één E51-CPU en ondersteunt cache-coherentie. Elke U54-CPU heeft een vijftraps in-order-pijplijn en ondersteunt de RV64GC ISA. De 64-bits E51-CPU dient als een besturingskern en is volledig coherent met de U54-processorkernen.

SiFive’s U54-MC Coreplex maakt deel uit van SiFive’s “Freedom Unleashed”-familie van customisable RISC-V-SoC’s. In deze implementatie draaien de U54- en E51-CPU’s op meer dan 1,5 GHz in 28nm-technologie. Elk van de U54-CPU’s heeft een 32-Kbyte instructiecache en 32-Kbyte datacache en alle processorkernen delen een coherente level-2-cache van 2-Megabyte.

Klanten kunnen een licentie krijgen voor de U54-MC Coreplex in verschillende andere configuraties dan de 4+1 standaardconfiguratie.

In het eerste kwartaal van 2018 komt een ontwikkelkaart beschikbaar.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items