Drones bouwen touwbrug die een mens kan dragen

1 oktober 2015, 00:01
Eén van de onderzoekers test de brug
Eén van de onderzoekers test de brug
Wetenschappers van het Institute for Dynamic Systems and Control van de Technische Universiteit Zürich (ETH-Z) zijn erin geslaagd om met drones een touwbrug te maken die het gewicht van een mens kan dragen. Dit is een nieuwe stap in de ontwikkeling van robotsystemen die constructies in de lucht kunnen bouwen.

Vliegende robots hebben een aantal voordelen ten opzichte van conventionele bouwmachines omdat ze ieder punt in de ruimte kunnen bereiken en daarnaast in en om bestaande objecten kunnen vliegen.

Met de touwbrug demonstreerden de wetenschappers de mogelijkheden van deze vliegende robots. De brug overspant een afstand van 7,4 meter en bestaat uit negen touwelementen met een totale lengte van 120 meter die zijn opgebouwd uit knopen, mazen en verbindingsstukken. Het geheel werd volledig door drones gebouwd. Het touwmateriaal is Dyneema, een supersterke kunststofvezel met hoge treksterkte en een laag soortelijk gewicht. De drones die bij de bouw werden gebuikt waren voorzien van een spoel waarop de Dyneema-lijn was gewikkeld. Met deze spoel kon de op de lijn uitgeoefende trekkracht worden geregeld. De lijn werd via een plastic buis naar het uitvoerpunt tussen twee rotorbladen geleid. Bij de bouw van de brug werd door verschillende drones samengewerkt.Meer informatie over het project is te vinden op de website van het Institute for Dynamic Systems and Control van de van de Technische Universiteit Zürich.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items