Smartphones zouden binnenkort wel eens een gas-sensor kunnen bevatten. De door Cambridge CMOS Sensors Ltd. (Verenigd Koninkrijk) geproduceerde MEMS-CMOS-chip is klein en goedkoop genoeg om vrijwel overal te kunnen worden toegepast en zou Apple voor het eerst kunnen verslaan op het gebied van MEMS-gas-sensors in smartphones. De vraag ernaar, bijvoorbeeld in de door smog geplaagde Chinese steden, zou enorm kunnen zijn.

De nieuwe volledig digitale sensor met typenummer CCS811 kan worden geconfigureerd om vluchtige organische verbindingen zoals koolstofmonoxide, formaldehyde of zelfs alcohol te detecteren. Ook kan de sensor worden voorzien van verschillende metaaloxides of filters waardoor naast CO2 of ethanol bijna ieder ander schadelijk gas kan worden gedetecteerd. De sensor kan ook worden geconfigureerd om de kwaliteit van de buitenlucht te meten, inclusief stikstofdioxide (N02). 
{Illustratie: Cambridge CMOS Sensors}

De nieuwste versie maakt gebruik van een 8051 microcontroller van Silicon Labs die in de behuizing van de MEMS-CMOS-chip is ondergebracht. De sensor en de controller meten samen de weerstand tussen gouden elektrodes en leggen de veranderingen in real-time vast. Naar men zegt kan de sensor met kleine lithiumbatterijen vijf jaar werken. De afmetingen van de behuizing waarin de CCS81, de 8051 en de I2S-interface zijn ondergebracht zijn 2,7 x 4,0 x 0,6 mm. Het geheel verbruikt in actieve toestand minder dan 1,2 mW en in rust minder dan 6 µW. 

Huh, 8051?? Dat klopt, geen CortexXYZ maar 8051 en MEMS: een typisch geval van ‘Back to the Future’…