Een kleine revolutie: Intel maakt ARM-chips, binnenkort zelfs in 10 nm-technologie

24 augustus 2016, 22:53
Naar eigen zeggen heeft Intel een voorsprong van twee jaar in de fabricagetechniek. Foto: Intel
Naar eigen zeggen heeft Intel een voorsprong van twee jaar in de fabricagetechniek. Foto: Intel
Intel heeft lang gestreden om de X86-technologie in verschillende mobiele apparaten te krijgen. Maar bij smartphone- en tabletfabrikanten kwamen ze weinig enthousiasme tegen en ook het mobiele platform van Microsoft was niet bijzonder succesvol, zodat ze alleen maar marktaandeel verloren. Maar nu men in Intel’s ultramoderne chipfabrieken ARM-CPU’s gaat maken, staan we voor een keerpunt.

Misschien hebt u het al gehoord: de reus Intel heeft licenties verkregen van de dwerg ARM (of hoe dit Britse bedrijf ook binnenkort zal gaan heten). Intel kan nu de modernste ARM-chips gaan produceren met haar eigen, state-of-the-art 10 nm-technologie in de modernste fabs van de wereld. Blijkbaar heeft Intel het opgegeven om star tegen de trend in te gaan en eindelijk ingezien, dat je met tegen de stroom in roeien alleen maar geld verliest. Nu gaan ze dus met de stroom mee, en dan wel meteen goed.
 
Wat Intel zegt van haar eigen 10-nm-FinFET-fabricagetechniek klinkt zeker beter dan de prestaties van „klassieke“ fabrikanten van ARM-chips zoals LG en Samsung. Intel produceert de laatste tijd steeds vaker producten voor anderen op bestelling en heeft zelfs de FPGA-specialist Altera opgekocht (die bij Intel ARM -chips produceert). Met de ARM-licenties kunnen nu ook speciale ARM-chips voor andere klanten worden gemaakt. Het is zelfs niet onmogelijk, dat de door Intel gefabriceerde ARM-chips interessant kunnen zijn voor Apple en dat Intel met deze weliswaar slimme maar iets te late zet tenslotte toch nog geld kan gaan verdienen in de mobiele markt.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items