Een klok waarop je de tijd niet ziet lopen

15 mei 2019, 12:07
Elektor-TV-Velleman-BrightDot-clockDeze gedeeltelijk opgebouwde kit van Velleman wordt aangeboden in de Elektor-shop: het is alleen maar een ring van ongeveer 25 cm doorsnede om aan de muur te hangen. Je ziet niets anders dan een, enkele centimeters brede, zwarte ring die dienst doet als wijzerplaat. Er is geen display, er zijn geen wijzers, er is geen slinger, er is helemaal niets te zien. En toch geeft deze klok de tijd weer, met wijzers, een secondewijzer, en zelfs een slinger... Alleen zijn die virtueel!

Een overzichtsartikel over klokken, zou dat interessant zijn?

We hebben bij Elektor vaak overwogen om eens een compilatie te publiceren over onze ontelbare elektronische klokschakelingen. Volgens mij is zo’n artikel er nog nooit geweest. En als ik het mis heb, dan heeft het blijkbaar weinig indruk gemaakt. Wat ik me wel heel goed herinner, is dat er al heftige discussies over zo’n project zijn gevoerd. Maar het idee werd altijd weer afgeschoten: “Onze lezers weten klokken te waarderen, dat is waar. Maar om dan een compilatie te maken, gaat te ver!“
Weinig onderwerpen hebben zoveel afwijzingen opgeroepen als dat idee van een overzichtsartikel over onze klokken. En toch is elke lezer van Elektor ooit wel eens getroffen door een onvergetelijke klokschakeling. Ik maak dus van deze gelegenheid gebruik om u te vragen: “Zou u geïnteresseerd zijn in een artikel over de verschillende klokken die wij in de loop der jaren hebben gepubliceerd in Elektor?“
Wees zo vriendelijk om uw reactie te geven onderaan deze pagina.

Een zwarte krans met een aureool van gekleurd licht

Elektor-TV-horloge-Velleman-7h20mn12sec
Hoe laat is het?
Het is 7 uur, 25 minuten en 12 seconden...
Alles wordt hier weergegeven door zestig RGB-LED’s die licht uitstralen achter verschillende delen van de zwarte ring, waarin ze zijn verstopt. Er is dus een analoge tijdweergave op een cirkelvormige wijzerplaat en de stand van de wijzers wordt weergegeven door een halo van gekleurd licht. Een simpel, origineel en spectaculair idee. Deze klok heeft ook het praktische voordeel dat er geen enkel mechanisch onderdeel en geen enkele knop aan te pas komt… alles werkt met een ESP 32 en draadloze communicatie.
Als ze oplichten, vormen de 60 RGB-LED’s lichtpatronen die je al snel leert lezen zoals de stand van echte wijzers.


Ik kan me voorstellen dat deze klok een mooi effect zou kunnen geven in een wachtkamer, omdat je de tijd niet ziet voorbijgaan.

 
Instelling van de kleur van de wijzers.
13:59:22

Arduino, WiFi, ESP32, NTP-server

De BrightDot-kit (zo heet hij) biedt alle functies van een moderne klok:
  • Draadloze communicatie voor automatische synchronisatie met een NTP-server
  • Besturing van de animatie-effecten van de verlichting via WiFi
  • Communicatie met telefoon of PC (Windows, macOS of Linux)
  • Open source-software voor de ESP32 (Arduino)
 

De complete kit is verkrijgbaar in de Elektor Store:

BrightDot Clock Kit (zwart)
Volledig Arduino compatible en aangestuurd door ESP32.
 
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items