Een nieuw antiquariaat: iPhone 3GS te koop in Zuid-Korea

26 juni 2018, 12:43
Op de iPhone 3GS draait vrijwel geen enkele moderne app. Afbeelding: nvog86 / Wikipedia.
Op de iPhone 3GS draait vrijwel geen enkele moderne app. Afbeelding: nvog86 / Wikipedia.
In juni 2009, negen jaar geleden, bracht Apple zijn, destijds nieuwe, iPhone-model 3GS op de markt. Op dit moment wordt dit type „nieuw“ verkocht in Zuid-Korea. Intussen zijn er 8 nieuwe generaties van iPhones op de markt gekomen. Technisch gezien is de 3GS een apparaat uit de steentijd. Zijn deze toestellen dan toch nieuw?

Ja, het is echt waar en het is geen grap (misschien een grap voor technici). Er worden op dit moment inderdaad nieuwe/oude iPhones in de originele verpakking te koop aangeboden in Zuid-Korea. Dat zit zo: De Zuid-Koreaanse provider SK Telink heeft namelijk in een of andere opslagruimte een grote stapel vergeten iPhones 3GS gevonden, die dus nooit in de verkoop gekomen zijn. Ze lagen daar rustig te wachten. De apparaten zijn dus inderdaad technisch voorhistorisch, maar toch gloednieuw. SK Telink heeft niet lang getwijfeld en biedt deze goed bewaarde, antieke apparaten voor omgerekend € 35 te koop aan.

Het bedrijf koppelt de apparaten niet aan een contract, ze zijn dus “SIMlockvrij”. Dan kan ook niet anders natuurlijk, want moderne Apps zullen, bij gebrek aan voldoende rekenkracht en vanwege de verouderde systeemsoftware, er niet op draaien. Ook WhatsApp doet het niet. Het is dus zeer de vraag, wat iemand zou moeten doen met dit bijzondere, maagdelijke elektronica-afval. Natuurlijk worden de iPhones gecontroleerd voordat ze verkocht worden. Ze moeten nog wel werken, anders zouden de klanten niet tevreden zijn. De grootste vraag na negen jaar is, of en hoe de accu’s het nog doen. Of er nog ergens in China vervangende accu’s te vinden zijn, is niet duidelijk. Bij Apple zijn ze in elk geval niet meer verkrijgbaar. Ze zouden trouwens ook een stuk duurder zijn dan de iPhone zelf! ;-)

Maar voordat u nu naar de bank holt om Euro’s te wisselen voor 44.000 Won en een vlucht naar Seoul boekt, nog even de volgende informatie: het nieuwste besturingssysteem dat op de iPhone 3GS draait is iOS 6. Terwijl binnenkort iOS 12 wordt gereleaset! Alleen de standaard-apps werken er dus op en misschien een of andere in eeuwen niet-geüpdate 3rd-party-app. Je kunt er dus foto’s mee maken, surfen en vast ook wel SMS’jes zenden en ontvangen, maar veel meer ook niet. Hij heeft ook geen Retina-display; je ziet de pixels. En let op met de SIM-kaart: moderne nano-SIM’s passen er niet in.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items