We lichten regelmatig de elektronica werkruimten van onze community-leden toe. Maar hoe zit het met de werkplekken waar Elektor-technici creatief zijn? Vandaag neemt embedded software-ontwikkelaar en Elektor-redacteur Mathias Claussen ons mee naar binnen in zijn werkruimte van 15 m in Aken, Duitsland, waar hij nieuwe projecten ontwikkelt (voor embedded systems en nog veel meer), elektronische producten en tools beoordeelt en video's maakt.  
 
Mathias's electronics workspace
Mathias in zijn elektronica-werkruimte.
Hoe lang heb je deze elektronica-werkruimte? En wat zijn de belangrijkste toepassingen?

Al meer dan drie jaar. Het is een ruimte - op de benedenverdieping van mijn woning - voor elektronica, softwareontwikkeling en netwerkonderhoud.

Had je specifieke doelen of vereisten in gedachten toen je deze ruimte ging opzetten?
Om bureauruimte te krijgen waarop ik niet alleen de computer, monitoren en camera's kon plaatsen, maar ook de apparatuur voor SMD-solderen en ruimte voor het testen van elektronica.
 
Mathias's workbench
Een kopje koffie staat centraal op de werkbank van Mathias.
Kun je wat details over je technische interesses delen? Aan wat voor soort projecten werk je in je elektronica-werkruimte?
 
Mijn technische interesses liggen bij de opleiding die ik heb gehad in IT en later bij de studie elektrotechniek. Het was een mix van disciplines tussen software en hardware. Of het nu aan de serverzijde is of aan embedded systems. In de loop der jaren ontdekte ik dat ik vooral belangstelling had in ARM Cortex-M-gebaseerde MCU's, omdat ze me in staat stellen om opgedane kennis te hergebruiken en ze zijn prima geschikt om een ​​kleine RTOS op te draaien.

Met de opkomst van RISC-V hebben we een open en gratis ISA waar we van kunnen profiteren, dus begon ik mijn FPGA-borden te onderzoeken en uit te proberen. Het is interessant om te zien hoe compact een RISC-V-kern kan zijn en hoe je deze in een kleine FPGA kunt persen. Met de aanhoudende handelsoorlog is het belangrijk om toegang te hebben tot een open en vrije ISA.

Om iets anders op te noemen zijn de huidige stappen die ik neem met KiCad en FreeCAD. Laat de software engineer de hardware en mechanica doen: wat kan er mis gaan? Twitter kan het vertellen.

Naast de projecten die je kunt lezen in Elektor magazine probeer ik mijn dierentuin van klassieke / vintage computers levend te houden. Een mix van een min of meer succesvolle homecomputers en servers uit het midden van de jaren 80.

Wat voor apparatuur en gereedschap heb je in je ruimte?
 
De soldeerapparatuur is voorzien van een Ersa I-Con Nano. (Ik haat het om verschillende redenen, maar het doet zijn werk.) Verdere ondersteuning door een soldeerpasta-dispenser (een Chinees no-name-product, maar het werkt) en een stille luchtcompressor. Voor het hete lucht solderen heb ik een Aoyue int 852a. Niet op de afbeelding is een T-962 SMD-oven. Als toevoeging aan de soldeerapparatuur is een Andonstar ADSM201, die als microscoop dient en het beeld naar een HDMI-capture kaart stuurt.
 
Mathias's workbench
Hij bergt een deel van zijn uitrusting netjes op onder handige planken.
Het elektronicagedeelte bevat een signaalgenerator (MHS 5200), met enkele aanpassingen aan de eindtrap. Voor de oscilloscoop gebruik ik een Rigol DS4014. De ruimte is ook uitgerust met een Salea Logic 16 logic analyzer, die mij al enkele jaren van dienst is. Ik heb geprobeerd een van de Ikalogic-modellen te gebruiken die Elektor verkoopt, maar vergeleken met de Salea Logic 16 is het gewoon speelgoed. Nieuwe toevoeging is een USB-HDMI-capture kaart van minder dan $ 10 die mij goed van pas komt tijdens Raspberry Pi installaties.

Wat is je meest gewaardeerde apparaat of gereedschap?
 
Ik denk dat creativiteit het meest waardevolle stuk gereedschap is dat je als ontwikkelaar kunt hebben (misschien in combinatie met passie). Als je voor een oscilloscoop gaat of zoiets, dan is dat alleen maar een boekhouding met cijfers. De meerwaarde komt in dit geval voort uit het feit dat je zonder creativiteit niets kunt creëren. En daar moet je als engineer rekening mee houden. Of, om het eenvoudiger te zeggen, een betere auto levert geen betere coureur op. De belangrijkste tool in een lab is de engineer.

Het tweede belangrijkste apparaat in mijn werkruimte is het koffiezetapparaat.

Gebruik je je werkruimte nog voor iets anders?

Behalve dat het een werkruimte is, wordt het nu ook gebruikt voor live streaming op Elektor TV. Ik heb hier de video "Check out the New Raspberry Pi Pico Board" opgenomen.
 

Heb je nog plannen voor je werkruimte?
 
Niet op dit moment. Wat nog ontbreekt is een router om van hout een lamp te bouwen die boven de werkbladen kan hangen. Maar dat is een project voor later.

Heb je een favoriet elektronica-gerelateerd project? Wat heb je gebouwd?
 
Twee denk ik: de Elektor-slaapkamerklok (180254) en een uitbreidingsset voor onze voordeurbel. De klok is gemonteerd in een mooie plexiglas kast voor op kantoor en die de juiste tijd aangeeft. De retrofit-kit stuurt een belsignaal via MQTT naar een Node-RED-server. Uiteindelijk komt er een bericht binnen in een messenger van je keuze. Dit is handig wanneer er post en pakketten bezorgd worden en wanneer je bijvoorbeeld net in de tuin bent. Mogelijk verschijnt dit tweede project binnenkort in Elektor.
 
Elektor bedroom clock (180254)
Een monsterlijke LED-klok met wifi en temperatuurweergave.
Heb je een droomproject of iets dat je graag zou willen aanpakken?
Een "klein" boekje dat een inleiding biedt in de wereld van webontwikkeling op en met embedded systems.

Heb je advies, tips of aanmoediging voor andere ontwikkelaars of hobbyisten die erover denken een werkruimte te gaan inrichten?
Het enige waar je een bureau mee kunt vervangen, is een nog groter bureau.
 

Laat je werkruimte zien!

Als je het leuk vond om kennis te maken met de elektronica-werkruimte van Mathias, kijk dan eens naar deze andere ruimtes! je elektronica-werkplek presenteren aan de Elektor-community? Vul dit online formulier in zodat onze redactie contact met je kan opnemen!
 

Recente artikelen van Mathias Claussen

Bekijk enkele recente artikelen en projecten van Mathias. Je kunt hem volgen op Twitter: @ElektorMathias
 
Vertaling: Hans Adams