Elektor Team

Eerste echte proef met slim energienet

10 december 2013, 14:36
Eerste echte proef met slim energienet
Eerste echte proef met slim energienet

Een wasmachine die weet wanneer de zon schijnt. En dus optimaal gebruik maakt van de beschikbare energie, die wordt opgewekt met zonnepanelen. Een slim energienet gekoppeld aan al even slimme apparatuur en mogelijkheden om zelf energie op te wekken. Toekomstmuziek? Niet in Breda, waar een unieke pilot start om het energielandschap van de toekomst nu al realiteit te maken in ruim 300 nieuw te bouwen woningen. Het doel is niet zozeer om de beschikbare techniek te testen, maar vooral te weten te komen hoe mensen er mee omgaan.

 

De pilot is een initiatief van Netbeheerder Enexis in samenwerking met energieleverancier Greenchoice en projectontwikkelaar HEJA. Via speciale apparatuur krijgen bewoners in de Bredase wijken Meulenspie en Easy Street inzicht in het meest gunstige moment om energie te verbruiken. OP deze manier wil men onderzoeken in hoeverre mensen bereid zijn om flexibel om te gaan met hun elektriciteitsverbruik als ze daarmee geld kunnen besparen of het milieu. Dit biedt inzicht in hoe in de toekomst duurzame decentraal opgewekte energie, zoals zonnepanelen, zo goed mogelijk kan worden ingepast in het bestaande netwerk en de groeiende vraag efficiënt kan worden gefaciliteerd. Via het slimme netwerk en intelligente apparatuur kunnen de bewoners het meest gunstige moment kiezen om energie te verbruiken. Zo weet de wasmachine via een soort buienradar precies wanneer de zon schijnt of wanneer de inkoopprijs van energie op de APX-beurs het meest gunstig is. Bewoners hebben hiermee de keuze om de was op het goedkoopste of meest duurzaamste moment te doen. De duur van de proef is twee jaar en deelname is voor bewoners vrijwillig en gratis.

 

In de appartementen in Easy Street en de woningen in de wijk Meulenspie te Breda wordt bij de deelnemers aan de pilot diverse slimme apparaten geïnstalleerd, zoals een slimme meter en een slimme wasmachine. De apparatuur wordt gekoppeld aan een kleine energiecomputer. Via de energiecomputer krijgt de deelnemer informatie over de energie die hij opwekt en de energie die hij verbruikt. Verder verzamelt de computer de voorkeur van de deelnemer en stuurt de slimme huishoudelijke apparaten vervolgens zo efficiënt mogelijk aan. Zo kan een deelnemer bijvoorbeeld instellen dat de wasmachine automatisch gaat wassen op zijn gekozen energiemoment.

 

Het project betreft 246 koopappartementen voor starters voorzien van een houtkachel en zonnepanelen (project Easy Street), en 57 energieneutrale woningen voorzien van warmtepompen en zonnepanelen (project Meulenspie). De oplevering van Meulenspie wordt verwacht in mei 2012 en de oplevering van Easy Street is naar verwachting net na de bouwvak van 2012.

 

Meer info:
www.jouwenergiemoment.nl

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items