Eerste geïntegreerde referentie-ontwerp voor 'slimme' textiel

16 januari 2016, 16:35
Textielfabrikanten hebben nog steeds moeite met de 'e' in e-textiel
Textielfabrikanten hebben nog steeds moeite met de 'e' in e-textiel
In juni 2015 kocht Jabil, de in Finland gevestigde fabrikant van elektronische textielproducten Clothing+ die meer dan tien jaar geleden het eerste in de handel verkrijgbare shirt met ingebouwde hartslagsensor ontwikkelde. Clothing+ ontwikkelt ‘slimme’ textielproducten voor sportkleding, sport-elektronica en gezondheidszorg. Het bedrijf bezit een innovatiehistorie die voor concurrenten een belangrijke barrière vormt om in deze markt actief te worden. 

Het aanbod van Clothing+ omvat textielproducten die vrijwel ‘alles’ kunnen meten, van hartslag tot lichaamsmassa, temperatuur-, licht- en haptische (aanraak-)informatie. Uiteindelijk zal er kleding komen die verder gaat dan alleen het lezen van biometrische gegevens of omgevingsvariabelen en ook in staat zal zijn om te reageren op signalen en gewijzigde condities. Kleding die bijvoorbeeld de lichaamstemperatuur kan verlagen of medicijnen kan toedienen zorgt voor nieuwe interessante toepassingen van slimme textielproducten. 

Textielfabrikanten hebben het lastig met het verbinden van elektronica met de net zo complexe e-textiel. Het door Jabil en Clothing+ ontwikkelde geïntegreerde Peak+ zal de marktintroductie voor merken versnellen zonder dat deze van verschillende leveranciers gebruik moeten maken of onvergelijkbare technologieën met elkaar moeten integreren. 

Bron:  “Jabil Steps Up Its Wearables Game with Clothing+” van Moor Insights & Strategy.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items