Eerste MEMS-luidspreker

12 januari 2018, 15:50
Piëzo-effect in MEMS produceert geluid. Afbeelding: USound.
Piëzo-effect in MEMS produceert geluid. Afbeelding: USound.
STMicroelectronics heeft samen met audiofabrikant USound de eerste microluidspreker op siliciumbasis ontwikkeld. Proefmodellen worden op dit moment aan de eerste klanten geleverd. Tijdens de CES 2018 in Las Vegas worden deze speciale luidsprekers gepresenteerd.

Tot nu toe worden de elektromechanische mogelijkheden van MEMS op het gebied van audio alleen gebruikt voor microfoons. Bij luidsprekers werd altijd nog vertrouwd op de ouderwetse dynamische principes. Maar voor mobiele apparaten zou dat weleens kunnen gaan veranderen als deze MEMS-luidspreker brede toepassing gaat krijgen.
Deze miniatuur-luidsprekers zouden volgens de fabrikant de dunste ter wereld zijn en de helft minder wegen dan een gewone luidspreker. Denkbare toepassingsgebieden zijn draagbare apparaten zoals koptelefoons, Over-the-Ear-koptelefoons of Augmented Reality- en/of Virtual Reality-systemen, die daardoor nog compacter en comfortabeler kunnen worden. Dankzij het grote rendement daalt het energieverbruik en daardoor wordt nog meer bespaard op gewicht en grootte, omdat dan kleinere accu’s kunnen worden gebruikt. Verder zorgt dit voor minder warmteontwikkeling.

Deze luidsprekers maken gebruik van MEMS-technologie (Micro Electro-Mechanical Systems), die al heel veel wordt ingezet in smartphones, tablets, smartwatches enz. Ze werken op een manier die vergelijkbaar is met bewegingssensoren, druksensoren en microfoons. Door MEMS-luidsprekers kunnen we de audio-subsystemen verder miniaturiseren en het stroomverbruik verminderen. Ook innovatieve functies zoals 3D-geluid zijn denkbaar. Naast toepassingen in mobieltjes, audioaccessoires en wearables zijn de nieuwe, op het piëzo-effect gebaseerde, siliciumluidsprekers geschikt voor allerlei draagbare elektronische apparaten, inclusief Home Digital Assistants, Media Players en IoT-apparaten.

USound zal op CES 2018 in de suite van ST prototypes van AR/VR-brillen presenteren, die meerdere MEMS-luidsprekers per kant bevatten.
 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items