Eerste metaal-organische zonnecel

25 juni 2015, 00:01
Illustratie: Wöll/KIT
Illustratie: Wöll/KIT
Onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology (KIT) hebben een nieuw materiaal met fotovoltaïsche eigenschappen ontwikkeld. Met dit materiaal, dat bestaat uit metaal-organische structuren (MOF), hebben de onderzoekers een elastische uit één component bestaande organische zonnecel gemaakt.

Metaal-organische structuren (Metal-Organic Frameworks, MOF) bestaan uit metalen knooppunten en organische moleculen waarmee microporeuze kristallijne materialen kunnen worden samengesteld. Aan de ontwikkeling van MOF’s wordt de laatste tien jaar veel aandacht besteed omdat de functionaliteit door het aanpassen van de samenstellende componenten eenvoudig kan worden gevarieerd. Bij het door de onderzoekers van het KIT ontwikkelde materiaal wordt gebruik gemaakt van porfyrine, een organisch molecuul dat onder andere voorkomt in chlorofyl, de plantenkleurstof die licht in chemische energie omzet.
De op porfyrine gebaseerde metaal-organische structuren blijken efficiënt te zijn in het creëren van zeer beweeglijke ladingsdragers. Door hun mechanische eigenschappen kunnen met de slechts 100 nm dikke MOF-lagen flexibele zonnecellen worden gemaakt die op buigzame voorwerpen of kleding kunnen worden aangebracht.
 
gerelateerde items