Efficiënt en betaalbaar zonne-energie opslaan

26 augustus 2016, 00:00
Efficiënt en betaalbaar zonne-energie opslaan
Efficiënt en betaalbaar zonne-energie opslaan
Onderzoekers aan de École Polytechnique Fédérale de Lausanne en het Centre Suisse d’Electronique et de Microtechnique hebben een prototype zonnecel gemaakt die zonne-energie direct omzet in waterstof. Ze zijn erin geslaagd een robuust en effectief systeem op te zetten met drie kristallijne zonnecellen die verbonden zijn aan een elektrolysesysteem met een rendement van 14,2%. Belangrijk is daarbij er geen zeldzame metalen aan te pas komen en dat het team enkel gebruik heeft gemaakt van reeds bewezen onderdelen om het systeem samen te stellen.
 
Het systeem zou, in Zwitserland geïnstalleerd, met 12-14 m2 genoeg waterstof kunnen genereren op jaarbasis om een brandstofcel-aangedreven auto 10.000 km te kunnen laten rijden.
 
Door meerdere lagen kristallijn silicium en amorf silicium te gebruiken zijn hogere spanningen mogelijk, waardoor drie cellen in serie een bijna ideale spanning genereren voor elektrolyse. Nickel wordt hierbij als katalysator ingezet, een metaal dat in ruime mate voorhanden is. Met een verwachte levensduur van meer dan 25 jaar is het systeem behoorlijk duurzaam te noemen.
 
Meer info: http://actu.epfl.ch/news/an-effective-and-low-cost-solution-for-storing-sol.
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items