Meer dan ooit beseffen we tijdens deze beklijvende tijden hoe fragiel we als mens zijn. In slechts 2 weken kregen we allemaal een wake-up call van jewelste en dringt het besef door hoe hard we elkaar nodig hebben en nood hebben aan gedreven mensen in onder andere de dienst- en zorgsector. Bovendien wordt het belang van de wetenschap bij de ontwikkeling en productie van medische apparatuur extra aangescherpt. Een mooi voorbeeld hiervan is Aerogen die levensnoodzakelijke toestellen produceert. 

De basis van de Aerogen producten is de unieke palladium vibrerende gaas-technologie, Aerogen Vibronic®. De centrale opening heeft een diameter van slechts 5 mm en is geperforeerd met 1000 gaatjes die 128.000 x/sec trillen, om zo de optimale deetljesgrootte te produceren die zorgen voor een diepe longpenetratie. Tijdens de productie moeten een aantal uitdagingen aangepakt worden om het vibrerende gaas in de vernevelaar te monteren.

Aerogen is sinds 1997 een pionier op het gebied van aerosoltherapie en staat synoniem voor de effectieve behandeling van luchtwegaandoeningen bij patiënten van alle leeftijden. Ze spelen een cruciale rol tijdens beademing op de spoedeisende en intensive care-afdelingen in meer dan 75 landen. Aerogen investeert veel in onderzoek en ontwikkeling om zijn productassortiment te ontwikkelen en de toekomst van de ademhalingszorg voor patiënten te veranderen. 

In 2019 startte Aerogen een project om te zoeken naar alternatieve technologieën voor lijmdosering en plaatsing van componenten. Hiervoor werden een aantal fabrikanten aangesproken, waaronder het PUMA-platform van Essemtec die uitgebreid geëvalueerd werd inclusief:

1. Initiële proof of concept testen door het Essemtec-procesteam

2. Gezamenlijke tests met Aerogen in het Essemtec procesontwikkelingslab Zwitserland

3. Gerichte software aanpassingen om de Puma specifieke taken te laten uitvoeren

4. Algehele Procesoptimalisatie door onze Essemtec proces-specialisten

Aerogen

Na deze uitgebreide evaluatie werd het PUMA-systeem van Essemtec AG geselecteerd als de beste "All-in-One" oplossing om zowel de lijmdosering als de componentplaatsing eisen van Aerogen aan te pakken. Het platform bood niet alleen de nauwkeurigheid en herhaalbaarheid die Aerogen vereiste, maar ook de geïntegreerde dispensing, krachtige software en proces expertise bij Essemtec waren essentieel om te voldoen aan de norm.

Hoewel ze zich vooral focust op de elektronica sector, heeft Essemtec zijn expertise kunnen aanwenden om unieke functies te ontwikkelen om deze toepassing voor medische apparatuur succesvol uit te voeren. De PUMA “All-in-One” -oplossing heeft geresulteerd in een hoger rendement, kortere cyclustijden, kleinere footprint dan eerdere technologieën en een betere procesbeheersing. Hierdoor kon Aerogen de kwaliteit verhogen en de productiekost verlagen, wat resulteerde in een gunstig investerings-rendement.Omdat de Essemtec technologie aan de verwachtingen voor dit project voldeed, onderzocht Aerogen het gebruik van andere Essemtec oplossingen om in de toekomst aan de productiebehoeften te voldoen. Deze extra platforms werden reeds geëvalueerd en de eerste pilootlijn werd onlangs aan Aerogen geleverd om hun toe te laten de nieuwe processen volledig te benutten.

Het belangrijkste voor Aerogen is dat we met behulp van de beste proceskwaliteit unieke en effectieve oplossingen kunnen bieden voor de behandeling van luchtweg-aandoeningen.
(Michael Aherne, Principal Equipment & Process Engineer bij Aerogen)