Eier-ontkookmachine onthult een paasei

27 maart 2016, 09:55
Eier-ontkookmachine onthult een paasei
Eier-ontkookmachine onthult een paasei
Het mag dan klinken als iets uit een tekenfilm of een film over een superheld, maar het Vortex Fluidic Device, uitgevonden door Professor Colin Raston van Flinders University in Zuid-Australië kan hardgekookte eieren ontkoken. Deze winnaar van de 2015 Ig Nobel Prize in Chemistry stelt nu dat zijn machine belangrijke medische en elektronica-toepassingen heeft, omdat hiermee koolstof nanobuisjes extreem nauwkeurig in stukjes van uniforme lengte kunnen worden gesneden.

Koolstof nanobuisjes zijn 200 keer sterker dan staal en toch vijfmaal flexibeler en geleiden elektriciteit vijfmaal beter dan koperdraad. Helaas is het tot nu toe nooit gelukt om reproduceerbaar nanobuisjes met uniforme lengtes en eigenschappen te maken, waardoor ze lastig te gebruiken zijn in praktische toepassingen. Eén van die toepassingen is het zeer gericht toedienen van medicijnen bij de bestrijding van kanker.

Nanobuisjes hebben de neiging een soort spaghetti met ketens van verschillende lengtes te vormen. Net als een spaghetti-spuitmachine is het Vortex Fluidic Device in staat de ketens uit de knoop te halen en ze exact af te snijden op een gewenste lengte. De gesneden nanobuisjes zijn klein genoeg voor het toedienen van medicijnen en kunnen ook de efficiëntie van zonnecellen verbeteren.

Deze video laat zien hoe u uw eigen Vortex Fluidic Device kunt bouwen.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items