Elektor Team

Elastische elektrische geleiders

10 december 2013, 14:36
Elastische elektrische geleiders
Elastische elektrische geleiders

Onderzoekers van de North Carolina State University hebben een nieuwe manier gevonden om elastische geleiders te maken van koolstof nanobuisjes. Deze nieuwe aanpak kan volgens de onderzoekers leiden tot massaproductie van elastische geleiders voor toekomstige elastische elektronische schakelingen die worden gebruikt in bijvoorbeeld implanteerbare medische apparaten, sensoren op het oppervlak van onbemande vliegtuigen, en in kleding.

 

Bij de nieuwe fabricagemethode worden nanobuisjes met een speciale printtechniek naast elkaar overlappend op een elastisch substraat aangebracht. Vervolgens wordt het substraat uitgerekt waardoor de nanobuisjes los van elkaar in elkaars verlengde komen te liggen. Als het substraat daarna wordt losgelaten gaan de nanobuisjes niet terug naar de uitgangspositie naast elkaar, maar worden de einden aan elkaar gekoppeld en ontstaat een zigzag-vorm. De zo geproduceerde geleiders zijn nu elastisch, maar hebben  hun oorspronkelijke elektrische eigenschappen behouden. Omdat de nanobuisjes kunnen worden aangebracht voordat het substraat wordt uitgerekt is deze methode compatibel met bestaande (print-)productietechnieken.

 

De resultaten van het onderzoek werden op 23 januari 2012 gepubliceerd in de online-editie van het tijdschrift Advanced Materials.

 

Meer info:
http://news.ncsu.edu/releases/wmszhuconductors/

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items