Elektor Team

Elastische geleiders van zilver

10 december 2013, 14:37
Elastische geleiders van zilver
Elastische geleiders van zilver

Een onderzoeksteam van de North Carolina State University heeft elastische geleiders gemaakt van zilveren nanodraden. De geleiders kunnen eenvoudig in willekeurige patronen worden geprint en behouden hun geleidend vermogen ook bij herhaald uitrekken tot 50% van de oorspronkelijke lengte. Als toepassingsmogelijkheden noemen de onderzoekers een ‘elektronische huid’ voor robots, en vervormbare displays en antennes voor mobiele apparatuur.

 

Het fabricageproces van de elastische geleiders is eenvoudig: zilveren nanodraden worden op een silicium plaatje geplaatst. Vervolgens wordt een vloeibaar polymeer over de draden gegoten dat daarna wordt verhit. Het polymeer verandert hierdoor in en elastische laag waarin de zilveren nanodraden zijn ingebed.Tenslotte wordt de polymeerlaag van het silicium ‘afgepeld’ en éénmaal uitgerekt en weer losgelaten. Hierbij ontstaan er rimpels aan de kant waar de nanodraden zich bevinden. Na de vorming van de rimpels kan de polymeerlaag herhaald worden uitgerekt zonder dat dit de elektrische geleiding nadelig beïnvloedt.

 

De resultaten van het onderzoek werden op 12 juli 2012 gepubliceerd in de online-editie van het tijdschrift Advanced Materials.

Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items