ELC Lighting BV (Gemert) is marktleider op gebied van DMX apparaten gebruikt voor het aansturen van verlichtingsapparaten en licht effecten voor onder andere concerten, theaters en musea. Een succesverhaal van een bedrijf met een wereldwijde afzetmarkt die de volledige ontwikkeling en productie van haar producten in Nederland realiseert. 

ELC zorgt voor het WOW effect
De naam ELC Lighting zegt je misschien niet zoveel maar als je ooit naar een concert, museum, theatervoorstelling of voetbalwedstrijd bent geweest, mag je er zeker van zijn dat je een staaltje van hun technologie heb mogen aanschouwen. De core business van het bedrijf zijn de zogenaamde DMX apparaten die simpel gezegd ervoor zorgen dat alle soorten van lichten en speciale effecten met elkaar communiceren om kleurprofielen en bewegingen te synchroniseren met muziek. Het resultaat is een totaalbeleving voor het oor én het oog.
 
Made in Holland
Het in eigen beheer verzorgen van de ontwikkelingen en de productie maakt al meer dan een decennium deel uit van het succesverhaal van het bedrijf.  Om blijvend tegemoet te komen aan de nieuwe innovaties en het efficiënter beheren van de elektronica productie heeft ELC Lighting geïnvesteerd in de allernieuwste Essemtec Puma4 Pick & Place machine en het Cubus Automatische Component Storage systeem.
 
“ELC is reeds meer dan 10 jaar klant bij Smd-Tec en Essemtec, waarbij we steeds mee blijven evolueren en investeren in de nieuwste technologie” zegt Joost van Eenbergen, zaakvoerder van ELC Lighting. “ Deze recente investering tilt onze productiemogelijkheden verder omhoog en verzekert ons van een snelle, hoog kwalitatieve en efficiënte productie van onze apparaten.”
 
Dankzij het correct inspelen op de marktvraag is ELC Lighting erin geslaagd om jaar na jaar haar doelen te bereiken. Met de keuze van de Essemtec machines kan ze haar productie laten meegroeien dankzij de modulaire uitbreidingsmogelijkheden en het in de toekomst toepassen van de nieuwste technologieën waaronder de Hermes M2M communicatie, jetting integratie, XXL board bestukking, Pasta dispensing, dynamische line balancing, enz.
 
Automatische voorraadbeheer en zero downtime productomschakeling
De Essemtec Puma4 is voorzien van de nieuwste hardware met onderhoudsvrije dubbele lineaire motoren, een mineraal gegoten frame, tot 160 feederposities en snelheden tot >18.000 cpu. De software is één van de belangrijkste features die de gebruiker in staat stelt om snel programma’s aan te maken en zero downtime product omschakelingen uit te voeren.
 
De integratie van het Essemtec Cubus component storage systeem zorgt voor het aanleveren van het juiste component op het juiste moment. Het volautomatische beheer van de componentlocaties en uitgiftes verhoogd de efficiëntie van de productielijn, garandeert kortere doorlooptijden en een nauwkeurig overzicht van de actuele voorraad. 
 
Vertrouwen en samenwerking
De samenwerking tussen Smd-Tec en ELC Lighting begon meer dan 10 jaar geleden toen ELC Lighting besloot om niet meer afhankelijk te zijn van derden maar haar productie in eigen beheer te nemen. “Ik herinner me mijn eerste ontmoeting met Joost nog zeer goed”, vertelt Tom Van Tongelen, zaakvoerder van Smd-Tec.  “We hadden direct een klik en begrepen zeer goed dat een juiste keuze van machines van levensbelang was voor de groei van het bedrijf.” 
 
“Smd-Tec zag onmiddellijk onze noden en nam onze wensen en verzuchtingen serieus. Mede door hun hands-on ervaring in de elektronica productie was er onmiddellijk een wederzijds vertrouwen en respect voor elkaar” zegt Joost van Eenbergen die zich nog levendig het eerste gesprek voor de geest kan halen.
 
In de afgelopen +10 jaar zijn beide bedrijven verder gegroeid en wordt er met de voortgang van de productie en investeringen samengewerkt om beloftes waar te maken en op vriendschappelijke manier zaken te doen waarbij respect en vertrouwen de hoeksteen is van de samenwerking.

Meer info over ELC en  Smd-Tec via www.elclighting.com en www.smd-tec.be