Electroniade 2016: (inter)nationaal succes

20 oktober 2016, 10:00
Naast de algemene competitie was er ook sprake van deelcompetities tijdens de Electroniade 2016. Zo konden de teams meedoen aan een ‘Wafer petanque’ waarbij het de bedoeling was met een wafer een vast object in een gemarkeerd speelveld te raken.
Naast de algemene competitie was er ook sprake van deelcompetities tijdens de Electroniade 2016. Zo konden de teams meedoen aan een ‘Wafer petanque’ waarbij het de bedoeling was met een wafer een vast object in een gemarkeerd speelveld te raken.
De Electroniade 2016 is een succes: 21 teams uit België, Duitsland en Nederland deden afgelopen week mee aan een competitie die de geest van de Olympische Spelen ademde, maar dan gericht op kennis over elektronica. De eerste drie prijzen gingen naar Belgische ploegen, wat iets zegt over de bundeling van kennis in het gastland.

De Electroniade is een initiatief van het Belgische bedrijf Caeleste, een wereldwijd opererende speler als het gaat om high-end beeldsensoren. Het bedrijf bestaat in 2016 tien jaar en wilde dat jubileum onderstrepen met een apart evenement, een Electroniade.

De Electroniade vond vrijdag 14 oktober plaats in het Technopolis in Mechelen, het Vlaamse 'doecentrum' voor wetenschap en technologie. Mechelen is ook de thuisbasis van Caeleste.

Meer dan 100 belangstellenden uit België en haar buurlanden kwamen op het evenement af en zorgden zodoende voor een gezellige, drukke en internationale sfeer. Binnen de teams met elk vier leden bevonden zich mensen uit allerlei windstreken, echter wel allemaal studerend of werkend in Europa.

De teamleden kregen 80 meerkeuzevragen voorgelegd op een groot podiumscherm. Links op het scherm stond de Nederlandstalige versie van de vraag en rechts de Engelstalige. De aftrap was: “Wat is het gewicht (massa) van -1 Coulomb elektronen (in theorie natuurlijk)?” met de keuzes 5,7 mg, 5,7 μg, 5,7 ng en 5,7 pg. De meerkeuzevragen waren doorgaans geen handboekvragen en vergden dus veel onderling overleg en gefrons. Op welk instrument werd de instrumentale hit Popcorn ook alweer gespeeld?

Aan het einde van de avond waren er drie winnaars: team EASICS 'Moore or Less' uit Leuven (1), het UGent/Unity Gain Team uit Gent (2) en het Team ON-gezien uit Mechelen (3). De leden van deze teams ontvingen, behalve hun zilveren, gouden en silicium Electroniade-award, allemaal een Gold-lidmaatschap met een gratis Elektor-abonnement in de door hen gewenste taal (Duits, Engels, Frans of Nederlands).

Naast de algemene competitie was er ook sprake van deelcompetities. Zo konden de teams meedoen aan een ‘Wafer petanque’ waarbij het de bedoeling was met een wafer een vast object in een gemarkeerd speelveld te raken. Wafers zijn, begrijpelijkerwijs, niet al te zwaar en dreven vaak af tijdens hun 'rol' vanaf een vooraf gemarkeerde plek. Desalniettemin was er een winnaar: Team TELIN van de Universiteit Gent. De UG leverde ook het beste universiteitsteam. Het beste ‘students only’-team was het team van de Technische Universiteit Delft uit Nederland.

De juryprijs ging naar een bedrijfsteam, het team AnSem_Green. Ansem is een ASIC ontwerper/-aanbieder en een spin-off van de Katholieke Universiteit Leuven en IMEC.

Voor een videoverslag van de Electroniade 2016 zie:
Zie ook:
www.electroniad.org




 
Reacties worden ingeladen...
gerelateerde items